Начало / Диабет / Симптоми на диабетна невропатия

Симптоми на диабетна невропатия

юни 5, 2013

Диабетната невропатия представлява увреждане на нервите в резултат на диабета. Когато контролът на кръвната захар не е правилен и хората не следят редовно своето състояние в резултат на високите нива на кръвната захар нервите могат да бъдат увредени. Колкото по възрастни са пациентите, толкова повече нараства и шанса да развият това усложнение на диабета. Има 4 основни типа диабетна невропатия:

1. Периферна невропатия – при нея настъпва увреждане на периферните нерви в тялото. Това са нервите отговорни са усета за болка, топло и студено. Те са свързани още с правилните движения и силата на мускулите.Този тип невропатия може да доведе до сериозни проблеми в крайниците. Едни от по-честите симптоми при периферна диабетна невропатия са:
– болка при ходене;
– намалява чувствителността в крайниците, намалява усета за болка, топло и студено;
– намаляване на мускулната сила и трудности при ходене;
– поява на язви и инфекции в областта на крайниците.

2. Автономна невропатия – автономните нерви са свързани с контрола на сърдечната дейност, кръвното налягане, изпотяване, храносмилането и уринирането. По-честите симптоми на автономната невропатия са:
– проблеми с уринирането, чести уринарни инфекции;
– еректилна дисфункция при мъжете;
– проблеми с храносмилането и запек;
– увеличено или намалено потоотделяне;
– резки промени в кръвното налягане.

3. Мононевропатия – при този тип невропатия има засягане само на един определен нерв в тялото. Обикновено тази невропатия се явява внезапно и е по-честа при възрастните пациенти. Симптомите на диабетната мононевропатия могат да варират в зависимост от засегнатия нерв, но най-честите са:
– двойно виждане;
– болка в областта на гърдите, която се усеща като стягане;
– проблемни движения в една определена част на тялото.

4. Проксимална невропатия – при нея има увреждане на нервите в областта на бедрата, задните части и долните крайници като цяло с изключение на стъпалата. Симптомите обикновено се локализират в едната половина на тялото, но могат да се разпространят и към другата половина. По-честите от тях са:
– рязка и силна болка в областта на бедрата;
– слабост в долните крайници;
– трудно изправяне от седнала позиция;
– загуба на тегло.

Най-добрият начин да се предпазите от диабетната невропатия е да следите стриктно кръвната си захар. По такъв начин най-добре ще предпазите нервите си от увреждане, а и освен това ще се предпазите от много други усложнения на диабета.