Начало / Диабет / Тестове, чрез които диабетиците могат да следят своето заболяване?

Тестове, чрез които диабетиците могат да следят своето заболяване?

юни 26, 2014

Диабетът не е просто заболяване, при което има повишаване на глюкозата в кръвта и неадекватна секреция на инсулин. Той се свързва с множество усложнения, които се развиват постепенно.

Рискът от усложнения на здравето в резултат на диабета намалява ако пациентите следят редовно нивата на кръвната захар, холестерола и кръвното си налягане.

Ето и някои от по-често препоръчваните тестове за диабетици:

  • Изследване на нивата на гликирания хемоглобин (HbA1c)

С този тест се добива представа за това какви са били нивата на глюкозата в кръвта през последните 2-3 месеца. Ако глюкозата се задържи във високи нива за по-дълъг период от време това може да доведе до увреда на кръвоносните съдове и до по-сериозни усложнения на здравето. Лекарите съветват пациентите с диабет да изследват нивата на гликирания хемоглобин два пъти годишно.

Препоръчителното ниво на гликиран хемоглобин в кръвта за диабетици е под 7.0 %. Ако при вас той е покачен е нужно да се консултирате с вашия лекуващ лекар, който да ви даде съвети как да контролирате по-добре вашето заболяване.

  • Измерване на кръвното налягане

На всеки 3-6 месеца трябва да посещавате вашият лекуващ лекар, който да следи стойностите на кръвното ви налягане. Обикновено при пациентите с диабет високото кръвно не се съпровожда с някакви характерни симптоми, затова е и наложително да го измервате редовно.
Препоръчителното за диабетици кръвно налягане е 130/80.

  • Изследване на очите

Едно от усложненията на диабета е свързано с увреждане на очите и развитие на диабетна ретинопатия. Ако тя не бъде открита навреме може да се стигне до много по-сериозни усложнения и дори до слепота. Препоръчва се диабетиците да посещават очен лекар веднъж годишно за профилактичен преглед.

  • Изследване на бъбреците

Друг орган, който може да бъде засегнат от диабета са бъбреците и особено тяхната функция да не пропускат белтъци в урината. Веднъж годишно изследвайте урината си за наличие на микроалбумин в нея, който ако е наличен е признак за бъбречно увреждане.

  • Изследване на краката

Едно от често срещаните усложнения на диабета е увреждането на краката и развитието на диабетно стъпало, което в някои случаи може да доведе и до ампутация на засегнатия крайник. Диабетното стъпало се дължи на увреждане на нервите, в резултат на повишените нива на глюкоза в кръвта и нарушената циркулация на кръвта в долните крайници. Поне веднъж годишно се консултирайте със специалист относно състоянието на вашите крайници. По време на прегледа се преценява дали има нарушаване на инервацията и кръвоснабдяването на долните крайници.