Начало / Диабет / Съвети за упражнения, подходящи при диабетици

Съвети за упражнения, подходящи при диабетици

фев. 17, 2016

упражнения

Редовните физически упражнения са изключително подходящи и препоръчителни за пациентите, страдащи от диабет. Заедно с подходяща диета и прием на медикаменти те ще ви помогнат да поддържате нивата на кръвната си захар в норма.

Понякога идеята за започване на тренировъчен режим може да плаши някои хора, особено ако наскоро са били диагностицирани с диабет и не са спортували от години. Това не трябва да ви спира обаче. Може да започнете бавно и постепенно да увеличавате натоварването.

Първата стъпка преди да започнете да спортувате е да се консултирате с лекаря, който следи вашето състояние. Той ще оцени физическата ви подготовка и ще ви посъветва с какви упражнения да започнете и доколко да се натоварвате.

  • Опитайте кратки тренировки

Според ендокринолозите кратките тренировки с продължителност около 30 минути са много подходящи. Пациентите с диабет трябва да се движат. Може да започнете с кратки тренировки, чиято продължителност да увеличавате постепенно, когато организмът ви привикне. Изберете си физически дейности, които ви допадат, като например ходене, каране на колело, плуване, йога.

  • Вземете си педометър

Педометрите броят крачките, които правите всеки ден. Според учените те могат да действат много мотивиращо на хората, които искат да бъдат по-активни физически. Може да си поставите за цел например да извървявате по 10 000 крачки всеки ден. Когато имате някаква цел ще сте много по-мотивирани да я постигнете, защото ще изпитате задоволство, когато успеете.

  • Упражнявайте се с приятел

Тренировките с близък човек могат да действат като положителен стимул за пациентите с диабет, особено за хората над 50 годишна възраст. Освен, че ще изгорите някоя и друга калория тренировките с приятел ще бъдат нещо приятно, което ще очаквате с нетърпение всеки ден.

  • Поставете си реалистични цели

Така например може да си поставите за цел всеки ден да ходите пеша поне 20-30 минути. Това не звучи толкова трудно за изпълнение. С постигането на целите, които си поставяте вие самите ще се чувствате по-мотивирани и с желание да постигате повече.

  • Награждавайте се

Вместо да се фокусирате върху негативните неща, които могат да се случат, ако не се упражнявате се награждавайте, когато постигнете някоя от целите, които сте си поставили. Фокусирайте се върху положителните неща, които получавате от редовните физически тренировки, като например енергичност, наслаждаване на прекараното време навън.

  • Следете редовно кръвната си захар

Ако тренирате за по-дълго време специалистите препоръчват да проверявате нивата на кръвната захар. По-дългите физически натоварвания могат да предизвикат опасно понижаване на глюкозата в кръвта.