Начало / Диабет / Упражненията помагат за контролирането на диабета

Упражненията помагат за контролирането на диабета

ное. 16, 2015

Вие може да възприемате упражненията по различен начин, като необходимост, начин за разпускане или нещо, което нямате желание да правите. За болните от диабет обаче редовната физическа активност трябва да е задължителна част от ежедневния им режим, за да поддържат нивата на кръвната си захар в норма. Според специалистите физическите упражнения са един от най-подценяваните начини за лечение и подобряване на състоянието на пациентите с диабет.

След тренировка нивата на кръвната захар спадат и обикновено се поддържат по-ниски през следващите 24 до 48 часа. Когато тренирате вашите мускули стават по-чувствителни към инсулина и абсорбират повече глюкоза от кръвообращението. Именно чрез този ефект от физическата активност пациентите с диабет могат да понижат нивата на кръвната си захар по по-естествен път.
Важното е обаче да знаете, че при по-интензивни тренировки се отделят хормони на стреса, които водят до завишаване на глюкозата в кръвта и затова при диабет се препоръчва упражненията да са умерени и да не се пренапрягате.

Експертите препоръчват тренировките да са около 30 минути след нахранване. Може да поговорите с вашия лекуващ лекар кога през деня е най-подходящо да тренирате и кои спортове и упражнения са препоръчителни при вас, според състоянието ви и физическата ви подготовка. Дори разходките пеша ще ви помогне да се почувствате по-добре и заболяването ви да бъде проконтролирано.

Трябва да бъдете добре подготвени преди да започнете тренировките. Носете удобно спортно облекло, което да не спарва и чорапи, които да не ви стягат, около глезените. Задължително измервайте нивата на кръвната си захар след всяка тренировка. Не трябва да забравяте в себе си да носите нещо сладко, за всеки случай ако кръвната ви захар падне заплашително много. Друго, което не трябва да забравяте е да пиете достатъчно течности преди, по време на и след тренировка.

Специалистите съветват да се упражнявате по няколко пъти седмично, като увеличавате интензивността на тренировките постепенно, за да не стресирате организма си. Постепенно увеличавайте продължителността на тренировките с 5-10 минути всеки ден. Препоръчителната продължителност на една тренировка според специалистите е 30 минути. Записвайте си прогреса при тренировките и какви са нивата на кръвната ви захар преди и след тренировка, за да се види как влияе при вас физическото натоварване на здравословното ви състояние и дали то помага за по-добрия контрол на диабета.