Вие може да възприемате упражненията по различен начин, като необходимост, начин за разпускане или нещо, което нямате желание да правите. За болните от диабет обаче редовната физическа активност трябва да е задължителна част от ежедневния им режим, за да поддържат нивата на кръвната си захар в норма. Според специалистите физическите упражнения са един от най-подценяваните начини за лечение и подобряване на състоянието на пациентите с диабет.

След тренировка нивата на кръвната захар спадат и обикновено се поддържат по-ниски през следващите 24 до 48 часа. Когато тренирате вашите мускули стават по-чувствителни към инсулина и абсорбират повече глюкоза от кръвообращението. Именно чрез този ефект от физическата активност пациентите с диабет могат да понижат нивата на кръвната си захар по по-естествен път.
Важното е обаче да знаете, че при по-интензивни тренировки се отделят хормони на стреса, които водят до завишаване на глюкозата в кръвта и затова при диабет се препоръчва упражненията да са умерени и да не се пренапрягате.

Експертите препоръчват тренировките да са около 30 минути след нахранване. Може да поговорите с вашия лекуващ лекар кога през деня е най-подходящо да тренирате и кои спортове и упражнения са препоръчителни при вас, според състоянието ви и физическата ви подготовка. Дори разходките пеша ще ви помогне да се почувствате по-добре и заболяването ви да бъде проконтролирано.

Трябва да бъдете добре подготвени преди да започнете тренировките. Носете удобно спортно облекло, което да не спарва и чорапи, които да не ви стягат, около глезените. Задължително измервайте нивата на кръвната си захар след всяка тренировка. Не трябва да забравяте в себе си да носите нещо сладко, за всеки случай ако кръвната ви захар падне заплашително много. Друго, което не трябва да забравяте е да пиете достатъчно течности преди, по време на и след тренировка.

Специалистите съветват да се упражнявате по няколко пъти седмично, като увеличавате интензивността на тренировките постепенно, за да не стресирате организма си. Постепенно увеличавайте продължителността на тренировките с 5-10 минути всеки ден. Препоръчителната продължителност на една тренировка според специалистите е 30 минути. Записвайте си прогреса при тренировките и какви са нивата на кръвната ви захар преди и след тренировка, за да се види как влияе при вас физическото натоварване на здравословното ви състояние и дали то помага за по-добрия контрол на диабета.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!