Меню

Редовното вдигане на тежести понижава риска от захарен диабет тип 2 при мъжете, показва проучване, публикувано в сп. Archives of Internal Medicine.

Добре известно е, че спортуването помага за превенцията на  диабет, но проучването е важно, защото вдигането на тежести е алтернативен начин за спортуване за хора, които са по-малко подвижни.

Учени от САЩ и Дания са проследили повече от 32000 мъже за период от над 18 години, като за този период близо 2300 от тях са развили захарен диабет тип 2.

Резултатите от проучването показват, че вдигането на тежести за 30 минути пет дни в седмицата понижава риска от диабет с 34 %.

Според учените дори само един час седмично може да понижи риска с 12 %.

Не е ясно дали резултатите ще бъдат същите и при жени.

Спортуването чрез джогинг или бягане понижава риска от диабет с 50 %, а ако се обедини с вдигане на тежести понижението може да достигне 59 %.

Чрез спазването на диета и спортуване хората, които имат диабет могат да контролират нивата на кръвната захар.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!