Меню

Хора със стойности на кръвната захар близо до горната граница на нормата имат по-висок риск от проблеми с паметта, показва проучване, публикувано в сп. Neurology.

Учени от Германия са изследвали 141 души на средна възраст 63 години, които не са имали захарен диабет или предиабет, имали са нормално телесно тегло, не са злоупотребявали с алкохол и не са имали проблеми с паметта.

Всички участници в проучването са били подложени на тестове за измерване на кръвната захар и на паметовите способности. Допълнително е бил извършен и скенер на главата с цел определяне на размера на хипокампа – структура на мозъка, която има важна роля за паметта.

Хората с по-ниска кръвна захар са се справили по-добре с тестовете за изследване на паметта. В един от тестовете, участниците е трябвало да възпроизведат списък от 15 думи, 30 минути след като са ги чули. Резултатите са показали, че хората с по-ниски стойности на кръвната захар са си спомнили повече думи, в сравнение с тези с по-високи нива на кръвната захар.

Учените също са установили, че хипокампа е с по-големи размери при хората с по-ниски стойности на кръвната захар.

Резултатите от проучването показват, че дори за хората с нормални стойности на кръвната захар, нейното понижаване може да бъде обещаваща стратегия в превенцията на паметовите нарушения, които настъпват с възрастта.

Не е изненадващо, че нивата на глюкозата в кръвта имат такъв негативен ефект върху паметта, тъй като риска от деменция при хора, страдащи от захарен диабет е по-висок.

Известно е още, че повишената кръвна захар повлиява мозъчната функция и възстановяването след прекаран инсулт.

Ако иската да имате нормална кръвна захар, това не означава, че трябва да се откажете от сладкишите.

Най-важните фактори за поддържането на нормални стойности на глюкозата в кръвта са балансираният прием на белтъци,въглехидрати и мазнини, както и физическата активност.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!