Начало / Диабет / Високата кръвна захар води до понижаване на паметта

Високата кръвна захар води до понижаване на паметта

окт. 25, 2013

захар

Хора със стойности на кръвната захар близо до горната граница на нормата имат по-висок риск от проблеми с паметта, показва проучване, публикувано в сп. Neurology.

Учени от Германия са изследвали 141 души на средна възраст 63 години, които не са имали захарен диабет или предиабет, имали са нормално телесно тегло, не са злоупотребявали с алкохол и не са имали проблеми с паметта.

Всички участници в проучването са били подложени на тестове за измерване на кръвната захар и на паметовите способности. Допълнително е бил извършен и скенер на главата с цел определяне на размера на хипокампа – структура на мозъка, която има важна роля за паметта.

Хората с по-ниска кръвна захар са се справили по-добре с тестовете за изследване на паметта. В един от тестовете, участниците е трябвало да възпроизведат списък от 15 думи, 30 минути след като са ги чули. Резултатите са показали, че хората с по-ниски стойности на кръвната захар са си спомнили повече думи, в сравнение с тези с по-високи нива на кръвната захар.

Учените също са установили, че хипокампа е с по-големи размери при хората с по-ниски стойности на кръвната захар.

Резултатите от проучването показват, че дори за хората с нормални стойности на кръвната захар, нейното понижаване може да бъде обещаваща стратегия в превенцията на паметовите нарушения, които настъпват с възрастта.

Не е изненадващо, че нивата на глюкозата в кръвта имат такъв негативен ефект върху паметта, тъй като риска от деменция при хора, страдащи от захарен диабет е по-висок.

Известно е още, че повишената кръвна захар повлиява мозъчната функция и възстановяването след прекаран инсулт.

Ако иската да имате нормална кръвна захар, това не означава, че трябва да се откажете от сладкишите.

Най-важните фактори за поддържането на нормални стойности на глюкозата в кръвта са балансираният прием на белтъци,въглехидрати и мазнини, както и физическата активност.

Прочетете за:
Висока кръвна захар (хипергликемия)