Меню

Случаите на диабет по света растат с всеки изминал ден. Заболяването засяга милиони деца и възрастни и е една от основните причини за смърт. Високите нива на глюкоза, които се наблюдават при диабет постепенно водят до увреждане на всяка една клетка в тялото и увеличават риск от образуване на артериални плаки в стените на съдовете.

За щастие има някои естествени елементи, които намаляват негативните ефекти на диабета върху организма. Един такъв елемент е мастноразтворимият витамин К, за който е доказано, че намалява риска от развитие на диабет с около 50%.

Какво трябва да знаем за витамин К?

  • Основната роля на витамин К е да регулира съсирването на кръвта в организма.
  • Има две форми на този витамин – К1 и К2.
  • Най-добрите източници на витамин К са зелените листни зеленчуци, месото, яйцата, млечните продукти и някои плодове като киви и авокадо например.
  • Витамин К може да бъде синтезиран и в човешкото тяло.
  • Организмът се нуждае от малки количества витамин К, за да изпълнява своите функции.
  • Витамин К намалява системното възпаление в организма и по този начин се подобрява използването на инсулин, чиято функция е да регулира нивата на кръвната захар в организма.

Редовният прием на витамин К намалява инсулиновата резистентност и по този начин се подпомага регулирането на нивата на кръвна захар. За да се постигне този ефект приемът на витамин К трябва да бъде редовен и в количества по-големи от дневните нужди за организма.

Друга възможна причина за предпазното действие на витамин К, относно развитието на диабет според учените е неговото свойство да извлича калцият от кръвта. Учените смятат, че тази негова функция предпазва организма от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!