Начало / Диабет / Води ли диабетът до тремор на ръцете?

Води ли диабетът до тремор на ръцете?

юли 5, 2013

Диабетът е заболяване, което се свързва с абнормно покачени нива на кръвната захар в организма на пациентите. Симптомите на заболяването са много и в повечето случаи то лесно се открива ако пациентите посещават редовно своя личен лекар  за профилактичен преглед. Ако обаче пациентите с диабет не следят правилно своето лечение и не спазват стриктно препоръките дадени от лекаря при тях могат да се развият множество усложнения в резултат на диабета.

С диабетът се свързват някои животозастрашаващи усложнения, като припадъци и кома и дори може да се стигне до необратимо увреждане на мозъка. Друг често срещан симптом при диабета е треморът на ръцете. Има случаи при които пациентите могат да изпитат леко разтреперване на крайниците или гласа, което трудно могат да контролират. Освен това пациентите с дългогодишно наличие на диабет с времето започват да страдат от увреждане на периферните нерви, известно като диабетна полиневропатия и това също може да стане причина за тремор на крайниците. Най-често треморът се появява, когато кръвната захар на пациентите спадне под нормалното ниво, поради неправилно инжектиране на инсулин в повечето случаи.

Пациентите, страдащи от диабет понякога могат да се оплакват от тремор, който наподобява този при болестта на Паркинсон. В такъв случай е добре тяхното състояние да бъде допълнително оценено, за да се прецени дали при тях треморът се дължи на диабета или се е развила и болест на Паркинсон. Една от разликите на диабетния тремор от този при болестта на Паркинсон е, че при диабетиците треморът се съпровожда и от болезнени мускулни крампи.

Ако се оплаквате от тремор и търсите лечение на вашето състояние първата стъпка в тази насока е доброто контролиране на вашия диабет. Консултирайте се с вашия лекар, който може да ви даде много добри съвети и да ви препоръча оптималния вариант за справяне с вашето състояние. Старайте се да поддържате нивата на кръвната захар в оптимални граници и не позволявайте драстичен спад на кръвната захар. За да се предпазите от спадане на кръвната захар винаги носете в себе си някакъв  продукт с бързо усвояема захар като портокалов сок, таблетки глюкоза или какъвто и да било друг сладък продукт.