Начало / Диабет / Защо е полезен чесънът за диабетиците?

Защо е полезен чесънът за диабетиците?

юни 5, 2015

Когато страдате от диабет тип 1 или 2 това значи, че в тялото ви не се отделя достатъчно количество от хормона инсулин или той няма нужните качества, за да извършва основната си функция, а тя е да захваща глюкозата от кръвта и да спомага за нейното превръщане в енергия. Чесънът е продукт, който се използва от хилядолетия в нашата кухня и всички знаем, че той е полезен за нашето здраве. Освен това той може да спомогне за намаляване на нивата на кръвната захар и може да бъде използван от пациентите с диабет като допълнение към техния ежедневен режим на хранене и лечение.

Чесънът съдържа множество съставки, богати на сяра, които са и причина за неговия характерен мирис. Основната съставка, наречена алицин има антибактериални, противогъбични, противовирусни и антиоксидантни свойства. Алицинът се освобождава в нашето тяло при консумацията на чесън в различна форма. Както алицинът, така и другите полезни съставки в чесънът оказват положителен ефект върху храносмилателната, имунната и кръвотворната системи, което от своя страна спомага за намаляването на нивата на кръвната захар, освобождаването на тялото от вредните продукти и подобряване на общото здравословно състояние.

Освен всичко това чесънът е богат на селен. Селенът е важен за организма ни, защото тялото ни го използва за производството на така наречените селенопротеини. Тези белтъци имат функцията да предпазват нашата ДНК от увреждане от действието на свободните радикали, както и спомагат за дейността на щитовидната жлеза и имунната система.

Нужно е да бъдат извършени още изследвания за установяването на действието на чесъна, но пациентите с диабет могат да приемат умерени количества от този продукт като допълнение към своя хранителен режим. Смята се, че редовната консумация на чесън намалява риска от усложнения на здравето в резултат на диабета. Към тези усложнения спадат високо кръвно налягане, увреждане на бъбреците, очите и нервите в тялото. Счита се, че този ефект на чесъна се дължи на факта, че неговата консумация намаля процеса на гликиране в тялото поради повишени нива на кръвната захар.

Диабетът е състояние, при което има повишен риск от покачване на нивата на холестерола и триглицеридите и това се дължи на повишаването на нивата на кръвната захар при това заболяване. Особено при пациентите с диабет тип 2, при които развитието на диабет се предразполага от лош хранителен режим и наднормено тегло е изключително важно да поддържат холестерола си в норма. Консумацията на чесън може да помогне за понижаването на нивата на холестерола в кръвта и по този начин може да подобри протичането на диабета.