Кансумацията на листни зеленчуци, като зеле, спанак, броколи понижава значително риска от развитие на захарен диабет тип 2, твърдят учени от Университета на Лестър.
Те са анализирали данните от шест отделни проучвания, обхващащи общо 220 000 души. Резултатите показват, че ежедневната доза от 106 г листни зеленчуци понижава риска от развитие на заболяването с 14 %.
Предполага се, че протективния ефект на тези зеленчуци се дължи на високото им съдържание на антиоксиданти, като полифеноли и вит С, а според друга теория на високото им съдържание на магнезий.
Необходими са още изследвания преди консумацията на листни зеленчуци да се представи като самостоятелен метод за понижаване на риска от развитие на захарен диабет тип 2.
Специалистите препоръчват да се консумират по пет порции различни плодове и зеленчуци дневно.