Начало / Хранене и диета / Алергия към миди и други морски дарове

Алергия към миди и други морски дарове

окт. 26, 2018

алергия към миди и други морски дарове.

Въпреки, че най-често срещаните хранителни алергии се отключват още в детството, една от тях се различава в това отношение – алергията към миди. Тя може да се прояви във всеки един етап от човешкия живот, но най-често се диагностицира в зряла възраст. Когато говорим за алергия към миди, тук се включват още стриди, рак, скариди, омар, калмар, миди.

При някои хора алергичната реакция се проявява при консумацията на всеки от гореизброените морски продукти, докато при други само част от тях водят до оплаквания. Реакцията може да варира от съвсем леки оплаквания, като обрив или запушен нос, до тежки и животозастрашаващи реакции на организма.

Какви са най-честите симтпоми?

Алергията към морски продукти се развива минути до часове след консумацията им. Симптомите, които най-често се съобщават са:

  • обрив, сърбеж, екзема
  • подуване на устните и езика, в много редки случаи оток на гърлото, който може да бъде животозастрашаващ
  • хрема или запушен нос
  • болки в корема, диария, гадене и/или повръщане
  • световъртеж, загуба на съзнание.

В редки случаи може да се развие животозастрашаваща алергична реакция, известна като анафилаксия. Тя е спешно медицинско състояние и в такава ситуация незабавно трябва да се потърси медицинска помощ и да се вземат съответните мерки.

Признаци и симптоми на анафилаксия са:

  • оток на гърлото, до невъзможност за дишане
  • рязък спад на кръвното налягане до загуба на съзнание.

Как се поставя диагноза?

Най-добре е диагнозата да се постави от алерголог. Той ще ви разпита за симптомите ви и кога точно се проявяват, за да се ориентира, ще извърши медицински преглед и ще назначи допълнителни изследвания, които да потвърдят диагнозата.

Единственото лечение при алергия към миди и морски продукти е да избягвате храните, които предизвикват вашите оплаквания. Един от съветите на специалистите към хора, страдащи от хранителна алергия е да носят в себе си епинефрин, който при нужда да си инжектират, ако по погрешка консумират продукт, към който са алергични.

Как да се предпазите?

Бъдете много предпазливи, когато хапвате навън. Когато си поръчвате храна в ресторант, в който се сервират и морски дарове помолете персонала вашето ястие да се приготвя в съдове, в които не са приготвяли морски продукти преди това. Дори малки остатъци от тях могат да предизвикат симптоми при някои пациенти.

Четете добре етикетите на продуктите, които купувате

Стойте настрана – при някои хора дори миризмата или докосването на морски продукти може да предизвика симптоми и се налага да избягват магазини или ресторанти, където може да се продават или сервират подобни продукти.

Последни публикации