Начало / Хранене и диета / Как алкохолът може да попречи на отслабването ви?

Как алкохолът може да попречи на отслабването ви?

ян. 13, 2017

алкохол

Множество проучвания сочат, че алкохолът може да наруши и най-добре структурираната диета. Всъщност дори една вечер на няколко коктейла с приятели може да ви върне доста назад в процеса на отслабване. В алкохолът се съдържат калории без никаква хранителна стойност, да не споменаваме и силния глад, който задължително следва след няколко питиета. Някои от причините, поради които трябва да се замислите дали да пийнете нещо, ако наистина искате да отслабнете са:

Алкохолът влияе на мозъчните функции

Алкохолът се метаболизира по различен начин, в сравнение с другите видове напитки. При нормални условия вашето тяло си набавя енергия от въглехидратите, протеините и мазнините, които постъпват с храната и те бавно се усвояват от храносмилателния тракт. Но този процес се променя при прием на алкохол. Тялото възприема алкохола като токсин и той не се подлага на храносмилане.

На празен стомах молекулите на алкохола преминават бързо през стената на стомаха и достигат  до черния дроб и мозъка. Този процес е по-бавен ако в стомаха ви има храна, която се смила. Когато алкохол постъпи в черния дроб за обработване органът се нуждае от време за този процес. Ако обаче пиете по-големи количества алкохол, този алкохол, който в момента не може да се обработи от черния дроб ще циркулира из тялото и ще повлияе на някои от мозъчните функции, като говор, зрение, разсъдък и реална преценка на ситуацията. Това е и причината подпийналите хора да са по-разговорливи и недотолкова реално разсъдливи.

Алкохолът е диуретик

При приемът на алкохол се увеличава диурезата и може да се стигне дори до дехидратация. Освен че губите вода, покрай нея се губят и други важни микроелементи, като магнезий, калий, калций и цинк. Тези минерали са изключително важни за водния баланс в организма, мускулните контракции и релаксации.

Увеличава апетита

Стимулирането на апетита след консумация на алкохол се дължи основно на факта, че този вид напитки не носят хранителна стойност за тялото и то има нужда да си набави енергия по друг начин. Освен това много често приемът на алкохолни напитки е съпроводен с похапване на солени и мазни храни. Тъй че, ако искате да спазвате хранителния режим, който сте си изградили и да постигнете желаното тегло по-добре се откажете от алкохола.

Влошава съня

След няколко питиета може да се почувствате доста сънливи и да решите да си легнете, но след алкохолна консумация сънят е много повърхностен и това води до недостатъчно качествена почивка. Ако не сте се наспали добре на сутринта най-вероятно ще се чувствате още по-гладни и може да похапнете повече отколкото е нужно.

Намалява количеството на тестостерона

Тестостеронът е хормон, който спомага за изгарянето на мазнини и изграждането на мускулна маса. При консумация на алкохол неговите нива се снижават. Ниските нива на този хормон значат по-малка мускулна маса, а това от своя страна води до по-бавно изгаряне на калории от тялото и забавяне на метаболизма.