Начало / Хранене и диета / Анизакиоза – може да възникне при консумация на суши

Анизакиоза – може да възникне при консумация на суши

юни 8, 2017

Анизакиоза

Консумацията на сурова или недобре термично обработена морска риба крие риск от паразитна инфекция, наречена анизакиоза.

Заболяването се причинява от кръгли червеи от род Anisakis, които се прикрепват към стената на гастроинтестиналния тракт на човека.

Анизакиозата се среща предимно в райони, където традиционно се консумира сурова риба, като например в Япония (суши), Скандинавия  (черен дроб на треска, ферментирала херинга). Поради нарастващата популярност на ястията от сурова риба, заболяването се среща все по-често и в САЩ, Европа и други региони на света.

Как става заразяването?

Човек се заразява при консумация на сурова морска риба, контаминирана с ларви на нематода Anisakis simplex. След поглъщането те се залавят най-често за стената на стомаха, по-рядко на червата.

Биологичният цикъл на Anisakis simplex е сложен и преминава през междинни гостоприемници и краен гостоприемник. Женските нематоди отделят яйца с фекалиите се. Във водата зародишът в яйцето се развива и се излюпва ларва. Развитието на ларвите продължава в междинните гостоприемници, които последователно ги поглъщат – първо ракообразни, а след това различни видове риби. Краен гостоприемник са морските бозайници (китове, тюлени, делфини). Ларвите нарастват на дължина до 3 см. В морските бозайници ларвите достигат полова зрялост и продуцират яйца, които се отделят от морските бозайници. Човекът се явява случаен гостоприемник. Ларвите не могат да достигнат крайното си развитие в човешкия организъм и загиват като причиняват инфекция.

Какви са симптомите на анизакиоза?

Симптомите могат да се появят от един час до две седмици след консумация на сурова риба и да персистират месеци. Появяват се силни болки в корема, гадене, повръщане, диария. Загиналите ларви предизвикват имунна реакция и се формира еозинофилен гранулом. При инвазия на тънкото черво може да настъпи частична обструкция. Рядко е възможно перфорация на чревната стена и развитие на перитонит.

Паразитните червеи могат да предизвикат остра алергична реакция, като уртикария и дори анафилаксия.

Как се диагностицира анизакиозата?

За диагностициране на заболяването допринасят анамнезата за консумация на сурова риба и наличието на гастроинтестинални симптоми. Окончателната диагноза се поставя след гастроскопия и установяване на нематода.

Какво е лечението на анизакиозата?

Паразитният червей загива в стомашночревния тракт на човека и лечение не се налага в повечето случаи. По време на гастроскопското изследване може да се отстрани нематода. В случай, че е настъпила обструкция на тънкото черво може да се наложи оперативно лечение.

Как да се предпазим от анизакиоза?

Най-добрият начин за предпазване от анизакиоза е да не консумирате сурова морска риба. За превенцията на заболяването допринасят добрата термична обработка на рибата (над 60º). Ако рибата ще се консумира сурова е добре преди това да бъде замразена при над – 35º за над 15 часа.

Последни публикации