Начало / Хранене и диета / Главоболие след нахранване – каква е причината?

Главоболие след нахранване – каква е причината?

май 8, 2020

главоболие след нахранване

Ако сте забелязали, че след нахранване изпитвате главоболие, не сте единствените. Това състояние е известно като постпрандиално главоболие. Ако тази форма на главоболие при вас се проявява често не трябва да игнорирате проблема. Въпреки, че в една част от случаите постпрандиалното главоболие се дължи на консумация на определени храни, в друга част от случаите то може да е признак на други подлежащи заболявания, при които е нужно да се потърси медицинска помощ.

Каква е причината да ви боли главата след нахранване?

Главоболието след нахранване може да бъде с различен интензитет на болката и може да се дължи на няколко основни причини.

Някои хора съобщават, че главоболието им се отключва след консумация  на повече сладки храни или въглехидрати. При някои обаче главоболието се проявява след всяко хранене без значение каква храна е била консумирана.

Има няколко възможни причини за този тип главоболие. Ето и някои от по-честите:

Постпрандиална хипогликемия

Нарича се още реактивна хипогликемия и се характеризира с появата на главоболие до 4 часа след нахранване. Тя се дължи на понижаване на нивата на кръвната захар и някои от причините за това могат да бъдат: диабет, абнормни хормонални нива.

Хранителна алергия

Повечето хора смятат, че алергията се проявява най-често със симптоми като алергичен ринит – с хрема и често кихане, но това не винаги е така. Всъщност алергичните реакции могат да се проявят с редица симптоми, включително и главоболие. Ако изпитвате главоболие след консумация на определена храна, това може да е признак, че сте алергични към нея.

Стомашен рефлукс

Когато стомашен сок попадне в хранопровода и към гърлото това може да бъде съпроводено с неприятни усещания и симптоми. Консумацията на пикантни и кисели храни повишава секрецията на стомашен сок и неговата киселинност, което може да доведе до рефлукс. Много от пациентите, страдащи от стомашен рефлукс се оплакват и от главоболие след хранене.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно като хипертония засяга милиони хора по света. Някои проучвания сочат, че хората, които страдат от хипертония и които консумират повече солени храни, след нахранване се оплакват от главоболие. Затова и съветът на експертите е да се ограничи приемът на сол, за да се избягва допълнително покачване на кръвното налягане и изпитване на главоболие в резултат на това след нахранване.

Мигрена

Хората, които страдат от мигрена често се оплакват от главоболие след нахранване. Все още не е изяснена точната причина за това, но се смята, че някои храни могат да предизвикват мигренозни пристъпи. Това са основно храни, в които се съдържа субстанцията тирамин, като мътеница, кисело мляко, сметана. Някои от пациентите с мигрена съобшават, че главоболието им се изостря след консумация на шоколад, соя, цитрусови плодове и по-пикантни храни.

Медицински разстройства

Има случаи, в които главоболието след нахранване не е свързано с храната, която сте консумирали, но с медицинско разстройство, от което е възможно да страдате. Като например може да не знаете, че страдате от диабет. Тригеминалната невралгия и мозъчните тумори също могат да бъдат причина за главоболие след нахранване. Тези състояния обикновено се съпровождат и от други по-алармиращи симптоми, които карат пациентите да потърсят медицинска помощ. Въпреки това не трябва да подценявате главоболието и да потърсите съвет от лекар, дори и без да имате други оплаквания.

Прочетете за:
Мигрена
Видове главоболие – класификация