Начало / Хранене и диета / Може ли да ядете паста и да отслабнете?

Може ли да ядете паста и да отслабнете?

юли 11, 2016

паста

Повечето диетолози препоръчват да избягвате консумацията на паста ако искате да отслабнете. Според ново проучване, публикувано в сп. Nutrition & Diabetes вкусната паста всъщност може да помогне да свалите излишните килограми.

Италиански учени твърдят, че обратно на всеобщото мнение пастата не прави хората пълни, а може дори да спомогне за намаляване на риска от затлъстяване в областта на корема.

В проучването са участвали близо 23000 доброволци над 18 годишна възраст, които редовно са консумирали паста.

Резултатите показват, че хората, които често са включвали паста в менюто си като част от средиземноморската диета, имат по-нисък индекс на телесна маса (BMI), по-малка обиколка на талията и ханша, и съответно по-нисък риск от затлъстяване.

Пастата има високо съдържание на въглехидрати, но в комбинация с много плодове и зеленчуци, зехтин, риба, крехко птиче месо може да помогне на хората да се придържат към здравословен хранителен режим.

Само в една купичка пълнозърнеста паста се съдържат желязо, витамин Б, протеини и фибри, необходими за здравето ни.

Това проучване не доказва, че консумацията на паста е причина за по-нисък индекс на телесната маса, а само показва наличието на връзка. Има и други причини, поради които любителите на паста в Италия не са с наднормено тегло:

  • Италианците консумират по-малки порции паста, тъй като я считат по-скоро за предястие, отколкото за основно ястие.
  • Освен това средиземноморската диета се счита за една от най-здравословните диети. Тя е изключително полезна за здравето на сърцето, предпазва от диабет, дименция, ракови заболявания и допринася за поддържането на нормално телесно тегло.

Най-добрият начин за превенция на затлъстяването е да контролирате порциите на всичко, което консумирате, да избягвате вредните храни и да бъдете активни.