Начало / Хранене и диета / Как да се храним ако страдаме от бъбречно заболяване

Как да се храним ако страдаме от бъбречно заболяване

ное. 22, 2016

бъбречно

Ако бъбреците ви не работят както трябва вашият лекуващ лекар най-вероятно ще ви препоръча да спазвате хранителен режим с определено позволено дневно количество белтъци, натрий и калий. Спазването на тези предписания може да предотврати допълнително увреждане на бъбреците.

Ще се нуждаете от специален индивидуално изготвен хранителен режим, който да е съобразен с нуждите на вашето тяло. Това, което можете или не можете да консумирате ще се променя с времето, в зависимост как функционират бъбреците ви. Основно внимание трябва да обръщате на количествата белтък, натрий, калий, фосфор и калций, които приемате. Причините за това са следните:

Белтъците помагат за изграждането на мускулната маса на тялото и за дейността на всяка една клетка. Когато вашите бъбреци не функционират нормално те няма да могат да обработят всичкия белтък, който постъпва в тялото ви с храната. Затова ще се наложи да намалите количествата белтък за сметка на въглехидратите и мазнините, от които да си набавите нужната енергия. Дневното количество белтък, което е препоръчително за вас ще зависи от теглото ви, колко затруднена е функцията на бъбреците и физическата ви натовареност. Диетологът ще трябва да намери точния баланс на белтъци, въглехидрати и мазнини, който е подходящ за вас.

Здравите бъбреци контролират и нивата на натрий в тялото. Ако обаче те не функционират правилно в организма може да се натрупа прекалено много натрий и това да доведе до задръжка на течности, образуване на отоци и покачване на кръвното налягане. Ако страдате от бъбречно заболяване ще трябва да внимавате с количествата сол. Трябва да обръщате внимание на етикетите на храните, които консумирате, защото в много от тях се съдържа доста голямо количество сол без дори да подозирате за това. Не добавяйте допълнително сол към ястията, които консумирате

Както количествата на натрия, така и тези на калия трябва да се поддържат в норма при пациенти с бъбречни заболявания. Излишният калий също се обработва от бъбреците и ако той не успее да се преработи може да се натрупа в тялото и да доведе до сериозни нарушения на сърдечния ритъм.

При пациентите с бъбречни заболявания често се наблюдават сърдечни заболявания, затова те трябва да внимават с приема на наситени мазнини. Един от най-простите начини да ограничите тези мазнини е да не консумирате прекалено мазно месо и да изберете продукти с ниско съдържание на мазнини.

Фосфатите, които са важни за здравината на костите също се филтрират през бъбреците. Ако бъбреците не функционират правилно фосфатите могат да се натрупат в кръвта и това да стане причина за загуба на костна плътност и увреждане на кръвоносните съдове. С най-голямо фосфатно съдържание са млечните продукти.

Най-важното за пациентите с хронични бъбречни заболявания е да се научат да се хранят според нуждите на своето тяло и да слушат насоките на експертите, които следят тяхното състояние.