Начало / Хранене и диета / Диета при дивертикулит

Диета при дивертикулит

юли 17, 2020

диета при дивертикулит

Дивертикулът представлява торбовидно разширение в стената на храносмилателния тракт. Най-често дивертикулите се локализират в дебелото черво, като могат да бъдат единични или множествени (дивертикулоза). Освен това се разделят на истински дивертикули, които произхождат от всички слоеве на чревната стена и фалшиви дивертикули, които се формират при пролабилане на лигавицата през дефект на мускулния слой.

При инфектиране и възпаление на дивертикула се развива дивертикулит. Проявява се с болки в корема, повишена температура, гадене, повръщане, запек или диария, подут корем. Рядко са възможни усложнения – чревна непроходимост, абсцес, перфорация на чревната стена, фистула между червото и пикочния мехур.

Леките случаи на дивертикулит обикновено се лекуват с антибиотици и диета. Диетата при дивертикулит е временна мярка и цели да даде възможност на храносмилателната система да си почине. Първоначално се препоръчва течна диета за няколко дни – вода, чай, плодов сок, бульон. След настъпване на подобрение може да се премине към диета с ниско съдържание на фибри.

Каква е връзката между фибрите при дивертикулит?

Фибрите са сложни въглехидрати, които организмът не може да усвои. Съдържат се в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и др. Фибрите стимулират перисталтиката на червата и правят изпражненията меки и обемисти.

При намален прием на фибри с храната, изпражненията стават твърди и преминаването им през дебелото черво е забавено и затруднено. Те оказват натиск върху стените на дебелото черво, което може да доведе до образуване на дивертикули.

Докато диетата с високо съдържание на фибри може да помогне за предотвратяване на формирането на дивертикули, а по този начин и на дивертикулит, то диета с ниско съдържание на фибри може да помогне за намаляване на оплакванията при дивертикулит чрез забавяне на перисталтиката, която може да е болезнена.

При наличие на изразени симптоми на дивертикулит фибрите в диетата се ограничават до 10-15 грама на ден. За целта се избягват: бобовите храни (фасул, грах, леща, нахут), пълнозърнестите храни (кафяв ориз, овес, киноа, лимец), плодовете (ябълки, банани, круши) и зеленчуците (картофи, тиква, царевица, броколи, моркови).

При наличие на диария, газове, подуване на корема се препоръчва ограничаването и на следните храни:

 • храни, които са мазни, пържени
 • пълномаслени млечни храни
 • захарни продукти
 • храни, подсладени с изкуствени подсладители (изомалт, манитол, сорбитол, ксилитол)
 • газирани напитки, кафе.

Храни, които са подходящи при дивертикулит са:

 • риба, пилешко месо, телешко месо, яйца
 • бадемово мляко, соево мляко
 • кисело мляко, сирене
 • бял ориз, продукти от рафинирана пшеница – хляб, макарони
 • варени картофи, моркови, спанак, доматено пюре
 • лимон, пъпеш, обелени ябълки, праскови
 • безкофеинови напитки.

Препоръчват се чести хранения (4-6 пъти на ден), като порциите трябва да бъдат малки, да включват храни от няколко групи, за да бъде диетата добре балансирана. Полезно е да се пие поне осем чаши течност дневно.

След като симптомите отзвучат, постепенно започват да се добавят фибри, като целта е да се достигнат 30-35 грама фибри на ден.

Прочетете за:
Дивертикул на хранопровода – видове, симптоми
Мекелов дивертикул