Начало / Хранене и диета / Диета при лупус еритематодес

Диета при лупус еритематодес

сеп. 10, 2021

диета при лупус еритематодес

Лупус еритематодес е автоимунно заболяване, при което се увреждат много органи, включително кожата, ставите, сърцето, бъбреците, белите дробове, нервната система и др.

Каква е подходящата диета при лупус еритематодес?

Не съществува специфична диета за хората с лупус. Здравословната и балансирана диета обаче може да помогне за намаляване на възпалението и контролиране на симптомите на заболяването.

Чрез диета при болните от лупус еритематодес се цели:

 • Намаляване на възпалението

При лупус има възпаление на тъканите. Ето защо, за да намалите симптомите на болестта е добре да избягвате храни, които стимулират възпалението и да консумирате повече храни с противовъзпалителни свойства.

 • Поддържане на костите здрави и силни

Кортикостероидите, които се използват за лечение на лупус могат да увеличат риска от остеопороза – състояние, при което костната плътност намалява и се повишава риска от фрактури.

За противодействието на този ефект на кортикостероидите и за поддържане на здравината на костите е много важно да се консумират храни с високо съдържание на калций и витамин D.

 • Поддържане на нормално телесно тегло

Пониженият апетит и отслабването са чести симптоми при лупус еритематодес. Освен това, лекарствата, които приемат болните могат да имат като страничен ефест понижаване или повишаване на теглото. Наддаването на теглото може да се дължи и на обездвижването, което често е следствие от ставните болки при лупус.

 • Избягване на други странични ефекти на лекарствата

Здравословното хранене може да помогне за справяне освен с остеопорозата и промените в теглото и с други странични ефекти на лекарствата, като задържане на течности и повишаване на кръвното налягане.

 • Намаляване на риска от съпътстващи заболявания

Болните с лупус еритематодес често страдат и от други автоимунни заболявания, например хемолитична анемия, тиреоидит, идиопатична тромбоцитопения. Те имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Храненето с добре балансирана, здравословна диета и поддържането на физическа активност може да помогне за намаляване на риска от съпътстващи заболявания.

Кои храни са полезни при болни с лупус еритематодес?

Ето някои храни, които болните от лупус трябва задължително да включват в менюто си:

 • Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини може да помогнат за намаляване на възпалението. Тези незаменими мастни киселини също могат да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания.

Консумирайте повече мазна риба (скумрия, сьомга, сардини, херинга), бобови храни, соя и соеви продукти, тиква, авокадо, орехи, ленено семе.

 • Храни, богати на калций и витамин Д

Богатите на калций храни намаляват риска от остеопороза. За да имате здрави кости трябва да приемате храни с високо съдържание на калций и витамин D, който спомага за чревната резорбция на калция.

Включвайте в менюто си мляко и млечни продукти, зелени листни зеленчуци (спанак, броколи), тофу, боб.

Кои храни трябва да избягват болните от лупус еритематодес?

 • храни с високо съдържание на наситени мазнини – червено месо, сметана, масло, тъмен шоколад
 • преработени и рафинирани храни
 • някои зеленчуци – домати, патладжани, чушки и др., за които се счета, че увеличават възпалението
 • чесън – някои съставки на чесъна могат да стимулират имунната система, но при болните от лупус това може да доведе до влошаване на симптомите
 • ограничаване приема на сол
 • ограничаване консумацията на алкохол.

Прочетете за:
Видове лупус еритематодес – системен, кожен лупус
Косопад при лупус еритематодес