Начало / Хранене и диета / Диета при Хеликобактер пилорна инфекция

Диета при Хеликобактер пилорна инфекция

дек. 22, 2021

диета при Хеликобактер пилорна инфекция

Хеликобактер пилори е Грам-негативен бактерий, който колонизира стомашната лигавица. Той е отговорен за над 80 % от случаите на хроничен гастрит и язвена болест. Може да причини и рак на стомаха, ако не се лекува. В повечето случаи Хеликобактер пилорната инфекция протича без симптоми, което затруднява диагностицирането.

За лечение на Хеликобактер пилорна инфекция успешно се прилага тройна комбинация от инхибитор на протонната помпа и два антибиотика.

Нарастващата резистентност към антибиотиците, техните странични действия, алергичните реакции към тях, както и нарушаването на стомашно-чревната микрофлора значително отслабват ерадикацията на инфекцията.

Редица натуралните продукти и хранителните съставки имат доказана анти-Helicobacter pylori активност. Добавянето на тези храни към ежедневната диета може да помогне в борбата с тази инфекция.

Кои храни са полезни при Хеликобактер пилорна инфекция?

Ето какво трябва да ядем при инфекция с Хеликобактер пилори:

 • мляко

Кравето мляко съдържа лактоферин (желязосвързващ гликопротеин), който притежава инхибиторната активност срещу H. pylori. Доказано е, че лактоферинът ефективно потиска колонизацията на H. pylori в стомаха.

Редовната консумация на краве мляко може да спомогне за ерадикация на инфекцията.

 • зелен чай

Започнете деня си с чаша зелен чай, който е богат на антиоксиданти и проявява антимикробни свойства.

Зеленият чай е богат на катехини (натурални полифеноли), от които най-голямо значение има епигалокатехин 3-галат (EGCG). На него се дължат мощните антиоксидантни свойства на зеления чай. Катехините освен, че се борят с оксидативния стрес и възпалението, унищожават редица патогени. Ефективни са срещу H. pylori, E. coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans и др.

Един от възможните механизми, по които полифенолите в зеления чай потискат инфекцията с H. pylori е чрез инхибиране на активността на уреазата.

 • мед

Открита е силна връзка между редовната консумация на мед и по-ниските нива на инфекция с H. pylori.

Прополисът е богат на различни видове полифеноли. Той има доказана анти-Helicobacter pylori активност. Счита се, че прополисът проявява антимикробна активност, като инхибира подвижността на бактериите и тяхната ензимната активност, най-вероятно чрез увреждане на цитоплазмената мембрана.

 • броколи

Сулфорафанът, който се съдържа в изобилие в кълнове от броколи проявява бактерицидна активност срещу H. pylori, включително и срещу устойчиви на антибиотици щамове.

 • чесън

Чесънът има мощни антибактериални свойства, дължащи се основно на веществото алицин. Доказано е, че алицинът в чесъна има анти-H. pylori активност и синергичен ефект с омепразол (инхибитор на протонната помпа).

Други храни, които могат да помогнат в лечението на Хеликобактер пилорна инфекция и да намалят симптомите са:

 • джинджифил
 • куркума
 • зехтин
 • червени боровинки
 • ябълки
 • етерични масла – масло от лимонена трева.

Пробиотиците и витамините също притежават анти-Н. Pylori активност и може да се използват като ефективно алтернативно лечение на Хеликобактер пилорна инфекция.

Прочетете за:
Хеликобактер пилори – как става заразяването
Хеликобактер пилори – какви заболявания причинява H. pylori