Язвата на стомаха представлява дефект (язва) в лигавицата на стомаха. Язвената болест е причина за болка в горната част на корема, подуване на стомаха, гадене и повръщане.
Дълго време се считаше, че прекалено лютивите храни и стресът са основната причина за стомашна язва. Оказа се обаче, че главната причина за язва на стомаха е бактерият Хеликобактер пилори, а втората по честота е честият прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, като ибупрофен и аспирин.
Най-съвременните препоръки за хранителен режим при язва на стомаха се базират на проучвания, в които се установява, че съставките в някои храни могат да се борят срещу основният причинител на язва – Хеликобактер пилори.
Какво препоръчват да консумирате специалистите, ако страдате от язва?
Ако вашата язва се дължи на Хеликобактер пилори храни, в които има високо съдържание на антиоксиданти могат да бъдат полезни за вас. Те ще стимулират имунната ви система и ще помогнат при борбата с инфекцията. Освен това според експертите такъв вид храни предпазват и от рак на стомаха. Храни като боровинки, череши, чушки са пълни с антиоксиданти.
В броколито се съдържа сулфорафан – съставка, за която също се смята, че се бори с Хеликобактер пилори.
Храните с високо съдържание на фибри са богати и на полифеноли. Това са растителни химикали, които предпазват и подпомагат възстановяването на стомашната лигавица.
Счита се, че пробиотичните храни подобряват ефективността на лечението на инфекция с Хеликобактер пилори.
Ето и някои други съвети на специалистите какво е препоръчително и какво не, когато става въпрос за язва:
- Избягвайте алкохолните напитки
- Спрете цигарите
- Намалете консумацията на кофеин
- Избягвайте лютите храни, които могат да обострят вашите оплаквания
- Шоколадът, цитрусовите плодове и доматите могат да усилят стомашните киселини, които са често срещани при язва на стомаха
- Консумирайте повече, храни богати на фибри
- Избягвайте пържените или много мазните храни
- Старайте се да имате 5-6 хранения с по-малки порции на ден, вместо 2-3 обилни хранения. Много е важно да не преяждате. Честите и малки порции няма да натоварят толкова стомаха ви
- Починете си за няколко минути преди и след нахранване.
- Яжте бавно и сдъвквайте добре храната, която консумирате
- Избягвайте да приемате храна 3 часа преди лягане.
Прочетете за:
Причини за язва на стомаха и дуоденума
Симптоми на язва – кои са най-характерните признаци?