Начало / Хранене и диета / Диета при хиперактивен пикочен мехур

Диета при хиперактивен пикочен мехур

авг. 10, 2018

диета при хиперактивен пикочен мехур

Хиперактивният пикочен мехур е състояние, при което мускулите на мехура се свиват неволево, дори и когато количеството на урината е малко. Това води до чести позиви за уриниране. Хиперактивният пикочен мехур води до дискомфорт в ежедневието и нарушаване на качеството на съня, поради честите позиви.

Какви са най-честите причини за хиперактивен пикочен мехур?

Има няколко подлежащи причини за появата на това състояние:

  • увреждане на нервната система, като мултиплена склероза и болестта на Паркинсон
  • диабет
  • инфекции на уринарния тракт
  • прием на медикаменти за понижаване на кръвното налягане
  • прекален прием на кофеинови или алкохолни напитки.

Ако страдате от хиперактивен пикочен мехур някои храни допълнително могат да обострят вашите оплаквания. Помнете, че при някои пациенти определени храни могат да влошават техните оплаквания, докато при вас да нямат този ефект и обратното. Затова и трябва да експериментирате, за да видите какво е подходящо за вас.

Ето и някои съвети, към които може да се придържате:

Балансирайте приема на течности

Въпреки че може да ви се иска да пиете по-малко течности, за да не се налага да ходите до тоалетната толкова често, това не е добра идея, защото има риск да се дехидратирате. Експертите съветват да пиете основно вода и да не прекалявате с приема на кофеинови, газирани или алкохолни напитки. За да направите водата по-интересна може да добавяте към нея различни плодове, които да пуснат аромата си.

Внимавайте с  плодовите сокове. Някои от пациентите с хиперактивен пикочен мехур съобщават, че сокът от ананас и портокал допълнително влошават техните оплаквания, поради тяхната киселинност.

Похапвайте повече пълнозърнести храни

Добавяйте към диетата си достатъчно пълнозърнести храни, защото те са с високо съдържание на фибри и много други полезни хранителни вещества. Фибрите помагат за добрата перисталтика, а ако в червата ви не се натрупва храна и те работят ефективно, няма и да оказват допълнителен натиск върху пикочния мехур. Подходящи пълнозърнести храни са кафяр ориз, паста, овесени ядки, пълнозърнест хляб.

Други храни с високо съдържание на фибри, които може да включите в менюто си са: леща, бобови храни, ядки.

Внимавайте с лютивите храни

Не при всички пациенти с хиперактивен пикочен мехур пикантните храни влият негативно, но в повечето случаи те дразнят пикочния мехур и предизвикват по-често уриниране. Затова и съветът на експертите е да внимавате при консумацията на такъв вид храни.

Намалете количеството на захарта

Ако страдате от хиперактивен пикочен мехур е добре да намалите количеството на консумираната захар. Захарта стимулира растежа на бактерии, което би могло да предизвика инфекция на уринарния тракт, а един от основните симптоми при тези инфекции са честите позиви за уриниране.

За здрав пикочен мехур експертите съветват към менюто си да включите следните плодове и зеленчуци: банани, ябълки, ягоди, боровинки, броколи, моркови, чушки.