Меню

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са полезни за нашия храносмилателен тракт. Те имат редица полезни свойства за човешкия организъм. Най-често се свързват с подобряване на храносмилането, намаляване на риска от депресия и подобряване на сърдечното здраве. Според някои учени пробиотиците могат да помогнат и за по-добрия вид на кожата. Повечето хора смятат, че пробиотици могат да си набавят само чрез хранителни добавки, но истината е, че те се съдържат и в някои храни.

Ето някои храни, богати на пробиотици:

Кисело мляко

За киселото мляко от векове се знае, че е най-добрият източник на полезни бактерии за нашата храносмилателна система. При процеса на преобразуването на прясното в кисело мляко именно са нужни полезните лакто- и бифидобактерии. Консумацията на кисело мляко се свързва с подобряване на здравето на костите. Смята се още, че е полезно за хора с високо кръвно налягане и е подходящо при хора, страдащи от синдром на раздразненото черво. При децата киселото мляко може да облекчи диария, дължаща се на прием на антибиотици.

Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, която се получава като се добавят зърна от кефир към краве или козе мляко. Зрънцата от кефир представляват култура от млечно кисела бактерия и гъбички. Специалистите смятат, че консумацията на тази млечна напитка помага за по-доброто храносмилане, подсилва костите и предпазва от инфекции. Подобно на киселото мляко и кефирът може да се консумира от хора, които страдат от лактозна непоносимост.

Кисело зеле

На европейският континент, включително и в нашата страна е характерно да се консумира кисело зеле, особено през по-студените месеци. Много български семейства имат традицията да приготвят кисело зеле всяка година, а много от тях едва ли осъзнават колко е полезно всъщност. То е страхотен пробиотик, богато е на фибри, витамини Б, Ц и К, желязо и натрий. В киселото зеле се съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин, за които се знае, че са важни за доброто зрение.

Кисели краставички

Киселите краставички представляват краставички поставени във вода и сол. Оставени в тази течност те ферментират. Киселите краставички не са калорични и са много добър източник на витамин К и натрий. Важно е да се отбележи, че ако към течността, която се използва за ферментацията на краставичките се добави оцет, те няма да съдържат живи пробиотици.

Комбуча

Комбучата е ферментирал черен или зелен чай, който съдържа полезни гъбички и бактерии. Произхожда от Китай и обикновено има леко кисел вкус, който допада на много хора. Процесът на ферментация е много силен, поради високото съдържание на захар и на повърхността на чая се образува дебел желатинов слой, който представлява симбиотична култура от полезните бактерии и гъбички.

Банани

В бананите се съдържат фруктоолигозахариди, които стимулират растежа на пробиотици. В тях още има пектин и по-трудно разградими въглехидрати, които допълнително улесняват храносмилането. В допълнение към това бананите са много добър източник на мед, желязо, калий, витамин Ц и витамин Б-6.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!