Начало / Хранене и диета / Какви са ползите от фитоестрогените?

Какви са ползите от фитоестрогените?

юни 1, 2020

фитоестрогените

Фитоестрогените са вещества, които се съдържат в растенията и които се приемат като аналог на женския полов хормон естроген. Ако често похапвате плодове, зеленчуци, особено зеленолистни и някои пълнозърнести продукти значи си набавяте фитоестрогени с храната. Някои от продуктите с по-високо съдържание на тези вещества са пшеница, ръж, царевица, боб, леща, соя.

Фитоестрогените принадлежат към група вещества, известни като фенолни съединения, които се получават при разграждането на храните, в които те се съдържат в храносмилателния тракт. Като се свързват към естрогенови рецептори, фитоестрогените могат да стимулират или да потиснат определени ензими в нашето тяло по начин, който да е полезен за нас. Смята се, че фитоестрогените до някаква степен могат да служат като естествена хормонозаместителна терапия. Повечето ползи, които се обсъждат във връзка с фитоестрогените все още нямат достатъчно доказателства, които да ги подкрепят. Все пак някои от по-често обсъжданите ползи на тези натурални вещества са:

Облекчаване на горещите вълни

Перименопаузата е период от живота на жената, който най-често настъпва около 45 годишна възраст. По време на перименопаузата започва да спада нивото на женските полови хормони, особено естроген. В резултат на това жената може да започне да изпитва някои особено неприятни симптоми, като горещи вълни, честа смяна на настроенията и понижаване на либидото.

Има няколко проучвания, при които се обсъжда ползата от консумация на растителни продукти, които съдържат фитоестрогени или евентуално хранителни добавки, в които има фитоестрогени и облекчаването на симптомите на перименопауза и особено горещите вълни. Нужни са обаче още проучвания, които да потвърдят този положителен ефект.

Превенция на остеопороза при жени

Някои жени в перименопауза използват хранителни добавки с фитоестрогени като алтернатива на хормонозаместителната терапия. Възможно е фитоестрогените да помогнат за намаляването на загубата на костна маса, която се наблюдава в този период и която би могла да доведе до остеопороза.

Облекчаване на оплакванията при менструация

Фитоестрогените имат положителен ефект върху неприятните симптоми, които могат да съпровождат менструалния цикъл на някои жени. Някои от оплакванията, които жените имат по време на менструация са свързани с понижаване на нивата на хормона естроген. Ако естрогенът може да бъде заместен от консумацията на храни с високо съдържание на фитоестрогени или хранителни добавки някои от тези симптоми могат да бъдат облекчени.

Лечение на акне

Смята се, че лечението на акне може да бъде подпомогнато от фитоестрогените. Причината за това е, че фитоестрогените действат противоположно на андрогените (мъжки полови хормони), които могат да са една от причините за акне. Тъй като тези натурални вещества имат ефект подобен на естрогена могат да се ползват в борбата с акнето или да действат като превантивно средство.

Прочетете за:
Естрадиол