Начало / Хранене и диета / С какво гъбите са полезни за здравето?

С какво гъбите са полезни за здравето?

юни 1, 2018

гъбите са полезни

От векове гъбите се използват за лечение на най-различни болежки. Има легенди за това как фараоните, толкова са обичали земният вкус на гъбите, че са ги обявили за храна за кралските особи и на обикновените хора не им е било позволено да ги консумират.

В днешно време гъбите са много по-достъпни като продукт и има между 300 и 2000 ядливи гъби, но едва 10 са тези, които се отглеждат в по-големи количества и които могат да се намерят лесно на пазара. За щастие дори само тези гъби, които са налични на пазара могат да бъдат полезни за вашето здраве по най-различни начини.

С какво гъбите са полезни за здравето?

Снижават нивата на холестерол в кръвта

В гъбите не се съдържат холестерол и мазнини. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и са източник на протеини. В гъбите има още фибри и ензими, които спомагат за снижаване на нивата на холестерол в кръвта.

Помагат за лечението на анемия

Анемията е състояние, което се характеризира с ниски нива на желязо в кръвта. В резултат на това пациентите често се оплакват от умора, главоболие, проблеми с храносмилането и др. Гъбите са добър източник на лесно усвояемо желязо, което да спомогне за изграждането на нови червени кръвни клетки, които са в по-ниско количество при анемия.

Подсилват имунитета

В китайската медицина от векове гъбите се използват в суха форма за направата на чай, който подсилва имунитета. Учените са установили, че в гъбите се съдържа съставката ерготионеин, който е мощен антиоксидант. Според тях именно на него се дължат имуностимулиращите свойства на гъбите

Освен това в гъбите се съдържат естествени антибиотици, които пречат на микробния растеж и могат да ви предпазят по такъв начин от инфекции.

Предпазват от рак

Според учените гъбите имат и известни противоракови свойства и тяхната консумация намалява риска от рак на гърдата и простатата. Това се дължи на високите количества на бета-глюкани и линоленова киселина в тях.

Подобряват състоянието на костите

Гъбите са много добър източник на калций, който е изключително важна съставка на нашите кости. Редовният прием на калций може да ви предпази от остеопороза и да намали риска от болки в ставите и намалена подвижност.

Намалят кръвното налягане

В много от гъбите, които са налични на пазара се съдържа калий в по-големи количества. Калият действа като вазодилататор, отпуска кръвоносните съдове  и по такъв начин понижава кръвното налягане. Високото кръвно налягане е рисков фактор за редица опасни състояния, като инфаркт и инсулт. Освен, че понижава кръвното налягане калият подобрява и мисловните процеси, защото подобрява кръвотока към мозъчните структури.

Препоръчват се при диабет

Гъбите са отлична храна за диабетици. Те не съдържат мазнини и холестерол, имат ниско съдържание на въглехидрати, а в същото време са източник на качествен белтък, витамини и минерали. Освен това в тях се съдържат ензими, които помагат за по-лесното усвояване и разграждане на захарта или нишестето от храната, която консумирате. Това е и причината гъбите да са един от продуктите, които се препоръчват на пациентите с диабет.