Начало / Хранене и диета / Кафето може да попречи да отслабнете

Кафето може да попречи да отслабнете

авг. 28, 2017

кафе

Хората, които се борят с излишните килограми трябва да внимават с консумацията на кафе, съветват американски учени. Оказва се, че кофеинът може да увеличи желанието ни за похапване на сладкиши.

Според проучване, публикувано в Journal of Food Science кофеинът намалява възприятието на хората за сладко, което може да повиши желанието за сладки изкушения.

Професор Робин Дандо от университета Корнел, който е автор на проучването твърди, че консумацията на кофеинови напитки променя начина, по който възприемаме вкусовете. Това означава, че ако ядем храна непосредствено след пиене на кафе, вероятно ще възприемем храната по различен начин.

В проучването са участвали 107 доброволци, разделени в две групи. Едната група са консумирали кафе, съдържащо 200 милиграма кофеин – еквивалент на силна чаша кафе. Другата група са консумирали безкофеиново кафе с добавен хинин, придаващ горчив вкус на кафето. И двете групи са имали добавена захар към напитката си. Участниците не са знаели какъв вид кафе пият.

Резултатите от проучването са показали, че хората, които са пили кофеиново кафе са оценили напитката като по-малко сладка от тези, които са пили безкофеиново кафе.

Освен това след консумиране на разтвор на захароза участниците, които са пили кофеиново кафе са казали, че разтвора е по-малко сладък, в сравнение с участниците пили безкофеиново кафе.

За щастие промяната на вкусовото усещане не трае дълго след консумацията на кофеинова напитка. Тези резултати са доказателство, че посягането към допълнителна бисквитка към сутрешната чаша кафе е нещо, което е извън нашия контрол.

Авторите на проучването са установили още, че участниците съобщават за една и съща степен на ободряване, независимо от това дали имат кофеинова или безкофеинова напитка. Това според учените демонстрира плацебо ефекта на кафето.

Самото действие на пиене на ароматно и вкусно кафе има ободряващ ефект, независимо от това дали кафето съдържа кофеин или не.