Начало / Хранене и диета / Кои храни да избягвате, ако страдате от диария?

Кои храни да избягвате, ако страдате от диария?

мар. 20, 2018

храни при диария

Диарията е неприятно и смущаващо състояние, което всеки от нас е изпитвал през живота си. Този гастроинтестинален проблем причинява често отделяне на воднисти изпражнения. Въпреки, че обикновено диарията е състояние, което бързо отшумява понякога симптомите могат да се задържат за по-дълго време.

Някои ежедневни неща, които правите, като избор на храни, които консумирате, прием на медикаменти могат да окажат сериозно влияние на това как тялото ви се възстановява. При диарията храната, която консумирате може да има ключова роля за по-бързото или по-бавно възстановяване. Някои от храните, които гастроентеролозите съветват да избягвате, докато страдате от диария са:

Мляко

Лактозата, която се съдържа в прясното мляко и някои меки млечни продукти, като крема сирене и извара е субстанция, която раздразнените ви в резултат на диарията тънки черва не могат да обработят добре. Ако консумирате повече от тези млечни продукти в този период има риск оплакванията ви да се влошат.

Люти чушки

В лютите чушки се съдържа капсаицин, за който се знае, че може да предизвика диария. Капсаицинът дразни стомашната лигавица и води до подуване на стомаха, повишено образуване на газове. Това е и причината гастроентеролозите да препоръчват тази храна да се избягва при диария и по принцип лютите чушки да се консумират в умерени количества.

Кафе

Ако страдате от диария е по-добре да забравите за кафето за известен период. Кофеинът, който се съдържа в него предизвиква разводняване на изпражненията. Освен това знаете, че кафето има диуретичен ефект, което при диария не е желателно, защото дехидратацията може да се усили допълнително.

Перфектна алтернатива при това неприятно състояние е чаят от мента, който не само, че ще хидратира тялото ви, но и ще успокои червата.

Алкохол

Когато имате някакви стомашни проблеми задължително не консумирайте алкохол. Той е токсичен за лигавицата на стомаха и нарушава чернодробният метаболизъм. Консумацията на алкохол в големи количества може да причини проблеми с храносмилането и допълнително да влоши диарията ви.

Храни с изкуствени подсладители

В много от сладкишите, които се продават на пазара се съдържат изкуствени подсладители като сорбитол, манитол и ксилитол. Те се усвояват много по-бавно от червата от обикновената захар. Тези подсладители достигат до дебелите черва несмлени, което може да доведе до диария. Освен това бактериите, които се намират в нашия стомах се хранят с такъв вид захари и това може да причини повишено образуване на газове в стомаха.

Свежи зеленчуци

Когато страдате от диария не е препоръчително да консумирате свежи зеленчуци. Те са с високо съдържание на фибри и при чревен тракт, който предварително е раздразнен могат допълнително да затруднят неговата дейност. Освен това фибрите са естествени лаксативи, което при диария не е желателен ефект.

Бобови продукти

Бобовите храни са трудносмилаеми и обикновено постъпват в дебелото черво несмлени. Консумацията на такива храни често се свързва с повишено образуване на газове и диария. Затова и не е препоръчително да ги консумирате ако имате оплаквания от диария.

Прочетете за:
Остра диария при деца – какви са причините?
Диария
Диета при диария

Последни публикации