Начало / Хранене и диета / Кои храни помагат за образуването на кърма?

Кои храни помагат за образуването на кърма?

юли 19, 2019

храни помагат за кърма

Ако сте майка, която наскоро е родила със сигурност имате много въпроси, по отношение на бебето и неговото отглеждане. Един от честите въпроси, които задават майките е с какво да се хранят, за да имат достатъчно кърма. Наистина през този период е изключително важно с какво се храни жената, защото от това зависи какви хранителни вещества ще попаднат в кърмата. Освен това през първите месеци след раждането, жената все още се възстановява и има нужда от качествена и богата на хранителни вещества храна.

Един от доказаните начини за образуване на достатъчно кърма е честото кърмене на бебето. Изпразването на гърдите действа като сигнал към тялото да образува повече кърма. Колкото по-пълни са гърдите ви с кърма и колкото по-рядко те са празни, толкова по-бавно ще се образува кърма.

Освен този естествен процес на стимулиране на образуването на кърма, някои храни също могат да помогнат. Ето и някои от по-често обсъжданите:

Овесена каша

Според повечето източници по този въпрос, овесената каша е една от най-подходящите храни, ако жената иска да има повече кърма. Освен това тя е и много добър източник на редица полезни хранителни вещества, като например желязо, магнезий, цинк, фибри.

Семена от сминдух

Семената от сминдух от векове се използват за увеличаване на кърмата. Освен това те са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и подпомагат развитието на мозъка на бебето. Други полезни хранителни вещества, които се съдържат в семената от сминдух са: бета каротен, витамин В, калций и желязо. За да се възползвате от полезните свойства на това растение, може да си направите чай от неговите семена или пък да ги добавите към някоя от любимите си салати. Освен това на пазара вече има налични и различни хранителни добавки със семена от сминдух, които могат да се приемат под формата на таблетки.

Семена от копър

Освен че се използват за увеличаване на кърмата семената от копър помагат за намаляване на образуването на газове при бебето и облекчаване на колики. Може да се възползвате от техните полезни свойства, като ги добавите към любимите си подправки за овкусяване на салата или пък да си направите чай от тях.

Храни с високо съдържание на белтъци

Белтъците са особено важни за образуването на кърма в тялото на жената, а освен това една част от тях преминават с кърмата към бебето и помагат за наддаването на тегло. Затова и експертите препоръчват кърмещите жени да приемат 25 грама повече протеини от препоръчваната дневна доза. Някои от храните, които са добър източник на белтъци са: крехко месо, яйца, бобови храни, ядки и семена, тофу. Рибата също е много добър източник на белтъци, но експертите съветват да се внимава с избора на риба, защото някои от тях могат да са с високо съдържание на живак. Някои от рибите, които е възможно да съдържат по-високо количество живак са: риба меч, скумрия, и някои океански риби.

Сусам

Когато се чудите какво да похапнете за стимулирате лактацията един от възможните избори е сусамът. Сусамовите семена са страхотен източник на калций, което е изключително важно, както за вас, така и за бебето. След раждането и майката и бебето се нуждаят от допълнително количество калций за възстановяване.

Кафяв ориз

Една от храните, която експертите съветват да бъде част от менюто на кърмачката е кафявият ориз. Той помага за производството на кърма, защото се счита, че стимулира отделянето на хормоните отговорни за лактацията. Освен това той е много добър източник на калории и енергия, която ще е нужна на майката, за да се грижи за бебето през деня.

Прочетете за:
Как да увеличите кърмата си?