Начало / Хранене и диета / Ликопен – с какво е полезен?

Ликопен – с какво е полезен?

авг. 15, 2018

ликопен

Ликопенът е натурална пигментна субстанция, която се съдържа в голям процент от плодовете и зеленчуците и която им придава червен цвят. Причината ликопенът да е толкова полезен е поради различните роли, които може да играе в нашия организъм. Той е каротеноид, което означава, че може да се преобразува във витамин А. Освен това ликопенът е антиоксидант. Изключитлено важно е, че той не може да се произвежда от човешкият организъм и затова трябва да си го набавяме чрез хранителните продукти, които консумираме. Много плодове и зеленчуци съдържат ликопен, включително домати, диня, грейпфрут, праскови.

Какви са ползите от ликопен за нашето тяло?

Забавя стареенето

Както споменахме ликопенът е каротеноид и като такъв може да се трансформира във витамин А. Под действието на витамин А в тялото се произвеждат субстанции, които подхранват кожата и поддържат нейния младежки вид. Ликопенът е и антиоксидант и помага за изчистването на организма от вредните химически субстанции. Производството на пигмента меланин също може да бъде регулирано в известна степен от ликопенът и като резултат да се регулира тенът на кожата.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Водещата причина за смърт в световен мащаб са сърдечно-съдовите заболявания. Много често те се дължат на високите нива на холестерол в кръвта. Редовният прием на храни с високо съдържание на ликопен пречи на окисляването на LDL-холестерола, известен още като „лош“ холестерол и така намалява риска от запушване на важни кръвоносни съдове.

Предпазва от рак

Поради силните си антиоксидантни свойства ликопенът може да изиграе роля в превенцията и контролът на някои ракови заболявания. При пациенти, които са оперирани от рак на простатата например се препоръчва поне 2-3 пъти седмично прием на храни с високо съдържание на ликопен за намаляване на риска от рецидив на заболяването. Смята се, че ликопенът намалява риска от рак на гърдата, кожата, черния дроб и белите дробове. Причината за това все още се изучава.

Макуларна дегенерация

Макуларната дегенерация е една от водещите причини за слепота в световен мащаб. Ликопенът помага за намаляването на риска от този тип увреждане на очите, чрез подсигуряването на достатъчно витамин А, който е най-важният витамин за добро зрение.

Безплодие при мъжа

Няколко проучвания откриват силна корелация между редовният прием на ликопен и увеличено количество на сперматозоиди в спермата на мъжа. На този етап се извършват допълнителни проучвания, които целят да разкрият как може да се използва ликопенът за лечение на мъжко безплодие.

Намалява риска от остепороза

Остеопорозата е състояние, характерно за жените в по-напреднала възраст. В днешно време все повече жени се диагностицират с остеопороза. Ликопенът спомага за намаляването на оксидативния стрес в костите, който се свързва и с влошаване на костната структура и повишена чупливост на костите.