Начало / Хранене и диета / Кои са най-подходящите въглехидрати при диета?

Кои са най-подходящите въглехидрати при диета?

юни 28, 2016

въглехидрати

С годините навсякъде сме чували, че при диета е много важно да изключим въглехидратите от хранителния си режим. Но в последно време учените доказват, че голяма част от тях са полезни и могат да помогнат за свалянето на излишните килограми. Консумацията на комплексни въглехидрати например осигурява на тялото енергия за по-продължителен период от време. Ключът към балансирана и здравословна диета е да знаете разликата между полезните въглехидрати и тези, които са с високо съдържание на калории и ниска хранителна стойност.

Лоши въглехидрати са тези, които съдържат прости захари, усвояват се много бързо от кръвообращението и не служат като енергиен източник за по-дълго време. Такива са например бисквитите, газираните напитки, белия хляб, бялата захар, чипса и други подобни.

Някои от въглехидратите, които са подходящи, ако искате да свалите излишни килограми са:

Ечемик

Ечемикът спада към зърнените култури и учените смятат, че при неговата консумация се увеличава отделянето на хормона на ситостта – лептин. В едно проучване, проведено от шведски изследователи се твърди, че при консумацията на ечемик се засилва метаболизма, а фибрите, които се съдържат в него намаляват усещането за глад.

Овесени ядки

Овесените ядки са изключително богати на разтворими фибри, които се освобождават бавно в организма и поддържат за по-дълго време усещането за ситост. Избягвайте обаче овесени ядки, които са с добавени захари или вкусове. Вместо това добавяйте към най-обикновените овесени ядки по една чаена лъжица кокосово масло или канела например, за да подобрите и разнообразите вкуса им.

Бобови продукти

Бобовите продукти са полезни за дейността на сърцето. Освен това при консумация поне веднъж седмично се подобрява храносмилането, което от своя страна може да подпомогне процеса на отслабване. Освен, че са с високо съдържание на фибри, бобовите продукти съдържат и полезни белтъчини и са много добър източник на желязо.

Киноа

В последно време киноата става все по-популярна и много експерти я препоръчват при диета. Това е така, защото киноата е зърнен продукт с най-високо съдържание на фибри, които се освобождават бавно и по този начин не причиняват рязко покачване на кръвната захар. Освен това в този продукт се съдържат есенциални аминокиселини, важни за изграждането на мускулите в нашето тяло.

Сладки картофи

Тези оранжеви кореноплодни зеленчуци са изключително подходящи, когато ви се похапва нещо засищащо и едновременно с това леко сладко. В средно голям сладък картоф се съдържат 27 грама въглехидрати. Учените са доказали, че при консумацията на тези зеленчуци се увеличава продукцията на хормона адипонектин, който спомага за регулацията на кръвната захар и ускорява метаболизма. Освен това сладките картофи не съдържат мазнини и са по-малко калорични от обикновените картофи.

Пълнозърнеста паста

Това че спазвате диета не значи, че не можете да се насладите поне малко на любимата си паста. Просто сменете обикновената паста с пълнозърнеста. Тя е доста по-богата на фибри и при нейната консумация ще се чувствате сити за по-дълго време.