Начало / Хранене и диета / Нар – полезни свойства на нара

Нар – полезни свойства на нара

фев. 14, 2020

нар

Нарът е един от най-полезните плодове, познати на човека. От хиляди години насам сокът му се използва с медицински цели. Смята се, че нарът може да помогне за превенция на рак, подобряване на имунитета и плодовитостта.

Хранителните вещества, които се съдържат в този плод са впечатляващи. В една купа (174 грама) се съдържат 144 калории и следните вещества:

  • Фибри – 7 грама
  • Белтък – 3 грама
  • Витамин Ц – 30 % от дневните нужди
  • Витамин К – 36 % от дневните нужди
  • Фолиева киселина – 16 % от дневните нужди
  • Калий – 12 % от дневните нужди.

Ето и някои от полезните свойства на нара:

Поддържа проходимостта на артериите

Сокът от нар е с много високо съдържание на антиоксиданти и полифеноли. Проучванията, сочат че тези съставки имат антиатерогенни свойства и помагат за предпазване от атеросклероза. Освен това антиоксидантите в нарът помагат за отстраняване на свободните радикали, предпазват клетките от увреждане и редуцират възпалителните процеси.

Подходящ е при еректилна дисфункция

Антиоксидантите, които се съдържат в сока от нар намаляват оксидативния стрес и възпалението, които от своя страна могат да бъдат една от причините за еректилна дисфункция. Оксидативния стрес може да причини негативни промени в спермата на мъжа и да причини намаляване на мъжката плодовитост. Смята се, че консумацията на сок от нар би могла да повиши нивата на тестостерон в кръвта на мъжа и жената, един от основните хормони, отговорни за либидото.

Превенция на рак

Наскоро учените са установили, че сокът от нар е възможно да спира нарастването на раковите клетки при рак на простатата. Въпреки, че все още няма напълно окончателни данни дали този плод би могъл да има отношение към предпазването от рак или прогресията на подобно заболяване, добавянето му към хранителния ви режим, определено не би навредило.

Подобряване на храносмилането

Сокът от нар може да намали възпалителните процеси в стомаха и да подобри храносмилането. Той е подходящ за хора, които страдат от болестта на Крон, улцерозен колит и други възпалителни стомашно-чревни заболявания. Ако имате оплаквания от диария обаче, трябва да се въздържате от консумация на нар, защото се смята, че той може да я влоши.

Противовирусни свойства

Нарът е плод с високо съдържание на витамини, особено витамин Ц, затова се смята, че той е особено подходящ за предпазване от инфекции. Освен това нарът има антибактериални и противовирусни свойства.

Намалява нивата на холестерол

Количеството антиоксиданти и полифеноли, налично в сокът от нар е приблизително 3 пъти по-високо от това в зеления чай, например. Тези антиоксиданти могат да спомогнат за намаляване на лошия холестерол в кръвта.

Помага при артрит

Противовъзпалителните свойства на сокът от нар могат да бъдат полезни при остеоартрит. Съставките, налични в този плод забавят разрушаването на хрущяла и блокират ензимите, които водят до остеоартрит. Симптомите при ревматоиден артрит, като болка и скованост може да се овладеят в известна степен с консумацията на сок от нар, според някои учени.