Начало / Хранене и диета / Орторексия нервоза – хранително разстройство

Орторексия нервоза – хранително разстройство

мар. 14, 2020

орторексия

Възможно ли е да взимате прекалено насериозно здравословното хранене? Да, възможно е и в този случай може би страдате от орторексия нервоза. Голям брой експерти по хранене смятат, че в днешно време много хора изкривяват идеята за здравословно хранене и рискуват здравето си.

Орторексията не е приета за официална диагноза, но в нейната основа лежат навиците за изключване на голям брой храни от менюто с идеята, че не са достатъчно здравословни. В един момент хората, страдащи от това хранително разстройство започват да отказват ястия, които не покриват стандартите им или които сами не са приготвили.

Каква е причината за орторексия невроза?

В днешно време спазването на здравословна диета, която осигурява всички важни за нашето тяло макро и микронутриенти е окуражавано навсякъде. Орторексията започва като искрено желание да придобиете навици за здравословно хранене, но в един момент доброто намерение се превръща във фикс идея. Хората, страдащи от това разстройство се фокусират върху идеята да избират ежедневно чисти и здравословни храни  и когато това се случи те се чувстват добре и обратно когато не успеят да направят добър избор на храните, които да приемат през деня те се самонаказват с още по-строга диета.

Какви са симптомите при орторексия?

Както споменахме вече хората, страдащи от това хранително разстройство са силно фокусирани върху идеята да имат перфектен хранителен режим и да приемат само храни, които покриват техните стандарти за хранителни качества. Те избягват храни, в които има добавена захар, оцветители, консерванти, мазнини или високо съдържание на сол, например. За някои хора избягването на подобни храни може да бъде нещо нормално, но при хората, страдащи от орторексия това се превръща във фикс идея и пречи на ежедневието им и социалните им контакти. Някои от симптомите, които могат да бъдат забелязани, при хората с орторексия са:

 • обсесивни мисли как се отразява храната, която приемат на тялото им
 • силно ограничаване на приема на разнообразни храни поради притеснения относно наличието на непозволени и неодобрени съставки в храната
 • честа употреба на пробиотици и билки, за които се смята, че имат добър ефект върху здравето
 • изпитване на силни емоции на радост и удовлетворение, когато храната отговаря на критериите за чистота и здравословност.
 • чувство на вина при прием на храна, която не отговаря на критериите
 • критикуване на близките, които не следват същия режим на хранене
 • избягване на консумация на храна, която е приготвена от други хора.

Орторексията е сериозно състояние, което може да има много неприятни последици върху вас и вашето здравословно и психично състояние. За хората е трудно да си признаят, че имат проблем с храната и дълго отричат своето състояние.

Как да се справите с орторексията?

За да преодолеете орторексията ще се наложи да откриете емоционалните и менталните причини, които са довели до това хранително разстройство. Това най-лесно може да бъде постигнато с помощта на експерт по хранителни разстройства.

Първото с което трябва да се започне е с изграждането на реалистични хранителни цели. Някои от стъпките и нови перспективи по отношение на храните, които може да приемете и които могат да ви помогнат да се възстановите са:

 • приемът на напълно чиста храна без наличие на никакви консерванти и добавки не ви прави по-добър човек
 • самочувствието ви не се основава на храната, която консумирате
 • във вашият живот има още много други важни и забавни неща, като семейство, приятели
 • храната и нейното качество са важни, но не това трябва да бъде вашият основен фокус.