Начало / Хранене и диета / Периодично гладуване – видове фастинг

Периодично гладуване – видове фастинг

юли 10, 2020

периодично гладуване

Периодичното гладуване представлява режим на хранене, който включва редуване на периоди на хранене с периоди на гладуване, като всеки период има предварително определена продължителност.

Периодичното гладуване е чудесен начин да отслабнете бързо, да намалите нивата на кръвната захар и инсулина, да подобрите метаболизма си. Това е лесен начин да ограничите приема на калории, ако сте склонни към преяждане.

Какви видове периодично гладуване има?

Има различни методи за практикуване на периодично гладуване, но всички те включват период на хранене и период на гладуване.

  • Период на гладуване – продължителността му варира при различните методи. През този период не консумирате храна, но може да пиете вода или напитки с нулеви калории.
  • Период на хранене – продължителността му също варира. През този период може да консумирате каквото пожелаете, но в умерени количества и да избягвате преяждането. Препоръчително е да ядете „нормално“, а не така, сякаш компенсирате периода на гладуване.

Най-разпространените методи за периодично гладуване са:

Метод 16:8

При методът 16:8 денят е разделен на два периода: 16-часов период на гладуване и 8-часов период на хранене. Това е един от най-популярните методи на периодично гладуване, тъй като е много лесно приложим. Например, ако последното ви хранене е в 20.00 часа, пропуснете закуската и обядвайте в 12.00 часа на следващия ден, това означава, че вие гладувате 16 часа. В рамките на прозореца за хранене от 8 часа може да имате две, три или повече хранения.

Вие определяте часовете на гладуване и хранене в зависимост от предпочитанията си (дали обичате да закусване или не). След като определите графика обаче трябва да се придържате към нето. Тази форма на периодично гладуване може да се повтаря толкова често, колкото искате – веднъж, два пъти седмично или по-често.

Метод 5:2

При този метод 5 дни в седмицата се хранете нормално, а в 2 дни по ваш избор ограничавате приема на калории до 500 за жените и 600 за мъжете. Калориите могат да бъдат разпределени в множество хранения през целия ден или да се приемат в 1-2 хранения. През останалите пет дни храненето не се ограничава.

24-часово гладуване веднъж или два пъти седмично

При този метод не приемате храна в продължение на 24 часа, например от закуска до закуската на следващия ден. Прави се само веднъж или два пъти седмично.

Метод 20:4 (диета на война)

20: 4 методът се базира на 20-часов пост и четиричасов прозорец за хранене. Периодът за хранене обикновено е вечер, но може да бъде всяка чост от деня, която предпочитате. Например може да имате две хранения между 14:00 и 18:00 часа и през останалите 20 часа да гладувате.

Гладуване всеки втори ден

При този метод вие гладувате всеки втори ден. Възможно е през дните на гладуване въобще да не консумирате храна или да ограничите дневния прием на калории до 500. Цялостното гладуване през ден е доста екстремна форма на интермитентно гладуване.

Пропускане на случайно хранене

Ако не желаете да спазвате стриктен план на периодично гладуване, то може просто да пропускате хранене от време на време.

Тези методи на хранене обаче може да не са подходящи за всички. Хората със здравословни проблеми, като диабет, хранителни разстройства, ниско кръвно налягане, сериозни чернодробни или бъбречни заболявания трябва да се консултират с лекар, преди да започнат да гладуват. Периодичното гладуване не се препоръчва, например на: деца под 18 години, на жени, които са бременни или кърмят, на хора с ниско телесно тегло.