Начало / Хранене и диета / Полезни свойства на рибата

Полезни свойства на рибата

мар. 9, 2017

риба

Рибата е един от ключовите елементи от здравословната диета. Редовното й консумиране ще подобри вашето здравословно състояние и може да ви предпази от редица заболявания. Тя е изключително богата на полезни хранителни вещества, белтъци и витамин Д и един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на мозъка.

Експертите съветват да се стараете да консумирате риба поне веднъж седмично, за да си набавите нужните хранителни вещества. Някои от ползите от консумация на риба са:

Намалява риска от инфаркт и инсулт

Инфарктът и инсултът са две от водещите причини за преждевременна смърт и инвалидизация. Смята се, че рибата е една от най-подходящите храни, ако искате да предпазите сърцето и мозъка си.

В едно проучване, проведено сред 4000 мъже учените са установили, че при тези от тях, които са консумирали поне веднъж седмично риба рискът от инфаркт и инсулт е с 15% по-малък. Най-полезни за тази цел са по-мазните риби, в които се съдържа по-голямо количество омега-3 мастни киселини, като скумрия например.

Подпомага здравината на костите

С напредване на възрастта костната плътност намалява и костите могат да станат по-чупливи. За да поддържате здравето на костите си трябва да си набавяте достатъчно количество калций и витамин Д. В рибата се съдържат и двете, затова и ако се притеснявате за здравето на костите си похапвайте по-често риба.

Предпазва от деменция

При възрастните хора има повишен риск от деменция и проблеми с паметта. Това е нормално, но ако искате да забавите този процес и да се предпазите от по-опасни невродегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер консумирайте по-често риба.

Сивото мозъчно вещество е функционалната част на мозъка, в която се съдържат невроните, които обработват получената информация и я съхраняват. Проучвания са доказали, че при хората, които консумират риба поне веднъж седмично количеството сиво мозъчно вещество е повече и при тях рискът от деменция е по-малък.

Намалява риска от депресия

Депресията е често разпространено в последно време разстройство. Тя се характеризира най-често с понижено настроение, чувство на тъга, загуба на интерес към любимите преди дейности и липса на енергия.

Въпреки, че за депресията, като проблем се говори по-рядко, отколко за сърдечните заболявания например, тя е един от водещите здравословни проблеми. Проучванията са доказали, че при хората, които редовно похапват риба има много по-малък риск от депресия.

Най-добрият източник на витамин Д

В последно време все повече се обръща внимание на витамин Д и неговите полезни свойства. Той е много важен в детска възраст за правилно физическо и нервно-психическо израстване на децата.

В сьомгата и херингата има най-високо съдържание на витамин Д от всички други риби. В една порция от 100 грама се съдържат 100% от нужното ви дневно количество витамин Д.

Подобрява зрението

Една от водещите причини за нарушаване на зрението и слепота в напреднала възрастта е макулната дегенерация. Има проучвания, които сочат, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата могат да ви предпазят от това заболяване и да намалят риска от неговата поява. Редовната консумация на риба се свързва с 42% по-нисък риск от макулна дегенерация.