Начало / Хранене и диета / Полезни свойства на сока от целина

Полезни свойства на сока от целина

дек. 31, 2019

Полезни свойства на сока от целина

Целината е растение, което спада към семейството на магданоза и моркова. Тя е предмет на изучаване от учените, заради наличието на феноли и антиоксиданти в нея. В сокът от целина се съдържат фибри, калий, витамини А, Ц и К, фолиева киселина и дузина други антиоксиданти. Освен това този сок е с много по-малко калории в сравнение с останалите сокове.

Сокът от целина е подходящ за облекчаване на запек, подобряване на кръвоснабдяването и детоксикиране на тялото.

Ето някои от полезните свойства на сока от целина:

Облекчава запек и помага при стомашни проблеми

Поради обилното количество фибри в целината, тя може да помогне за справянето с редица стомашни проблеми. Фибрите са нужни за доброто храносмилане. Приемът на сок от целина може да ви предпази от запек и синдром на раздразненото черво.

Предпазва от сърдечно-съдови проблеми

Проучвания откриват силна връзка между оксидативния стрес и артериалната хипертония. Елиминирането на свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес може да помогне за понижаване на кръвното налягане. В сокът от целина се съдържат флавоноиди, като апигенин, които са потенциални антиоксиданти. Освен това екстрактът от листа и семена от целина може да подобри дейността на сърцето, като понижава нивата на холестерол в кръвта.

Противовъзпалителни свойства

Възпалението може да настъпи поради ред причини, като физически стрес, алергична реакция или неподходящ начин на хранене. В повечето от случаите възпалението се дължи на влошен имунитет. С други думи то настъпва тогава, когато тялото ви не може да се бори с дразнителите от външната среда. Сокът от целина се препоръчва на хора, които страдат от възпалителни заболявания, като остеоартрит, бронхит, ревматоиден артрит, астма, подагра и др.

Намалява риска от рак

Както споменахме вече целината е растение с високо съдържание на  антиоксидантите апигенин и лутеолин, за които се смята, че имат потенциално противоракови свойства. Тези антиоксиданти се борят със свободните радикали и стимулират процеса на автофагия, при който тялото премахва дисфункционалните клетки и по този начин се намалява риска от възникване на рак.

Подобрява съня

Скорошно проучване сочи, че растителната диета подобрява качеството на съня. Зеленчуците с високо съдържание на полифеноли, като целината могат да модулират циркадните ритми и цикъла сън-будно състояние. Добавянето на целина към сутрешното ви смути, не само ще подобри текстурата му, но и ще даде много добро начало на деня ви и ще стимулира дейността на мозъка. Антиоксидантите и минералите, които се съдържат в целината, предпазват мозъчните клетки от химичен стрес.

Действа като диуретик и поддържа здравето на бъбреците

В сокът от целина се съдържа два изключително важни минерала – калий и натрий. Те регулират количеството телесни течности в нашето тяло. Сокът от целина действа като диуретик, по този начин подобрява здравето на бъбреците и намалява риска от бъбречни инфекции.