Начало / Хранене и диета / Как да спрем с преяждането?

Как да спрем с преяждането?

сеп. 30, 2016

преяждане

Преяждането е една от най-честите хранителни грешки, които хората правят. Може да прекарате безброй часове във фитнеса и да купите всякакви видове здравословна храна, но ако не знаете кога да спрете с храната никога няма да постигнете своите цели за сваляне на излишните килограми.

Ако обичате да си похапвате предпазването от преяждане може да ви изглежда като мисията невъзможна. Всъщност има лесни начини с помощта, на които да намалите количеството на храната, която приемате. Ето и някои от тях:

Хранете се по-бавно

Бавното хранене е един от най-ефективните начини за намаляване на порциите. Така не само ще се насладите на храната, но и ще дадете време на тялото ви да ви даде сигнал, че няма нужда от повече храна. Когато се храните бързо не оставете време на мозъка ви да реагира навреме. На тялото ви са нужни около 20 минути за този процес.

Планирайте

Когато планирате своите хранения ще озаптите апетита си и ще започнете да се храните по-правилно. Запасете хладилника си с плодове и зеленчуци и когато почувствате глад хапнете от тях, вместо да посягате към чипса или шоколада. На работа също си носете свежи плодове и зеленчуци. Може и да си приготвяте предварително здравословни ястия, които да си носите за обяд.

Пийте течности

Пиенето на достатъчно вода, особено преди хранене със сигурност ще ви помогне да спрете с преяждането. Много често хората бъркат жаждата с глад. Ако почувствате, че може би сте гладни първо изпийте една чаша вода преди да похапнете каквото и да било. Освен, че ще ви предпази от преяждане пиенето на вода е полезно за вашето общо здравословно състояние. С водата изчиствате тялото си от вредните токсини, които се натрупват в него и се предпазвате от обезводняване.

Хранете се по-често

Много от диетолозите наблягат на важността на честото хранене. Редовния прием на малки количества храна през деня ще ви предпази да не прекалите с количеството на храната, защото няма да се чувствате гладни толкова често през деня. Много често хората се хранят един или два пъти дневно и тъй като са огладнели прекаляват с порциите и преяждат. С честото хранене ще се предпазите от това.

Приемайте повече фибри

Храните с високо съдържание на фибри засищат по-бързо и помагат за усещането на ситост за по-дълго време. За закуска вместо да изяждате един сандвич хапнете купа овесени ядки или мюсли. Освен това фибрите подпомагат по-доброто храносмилане и дейността на сърцето.

Не пазарувайте хранителни продукти, когато сте гладни

Това е класическа грешка, която много от нас допускат. Учените са доказали, че ако пазаруваме, докато сме гладни купуваме много повече ненужни и вредни продукти. Решението на този проблем е много лесно. Пазарувайте, когато сте похапнали и си подготвяйте списък с продуктите, от които имате нужда, за да не взимате ненужни такива.

Кажете „не“  на вредните храни

Всички обичаме пържени храни и сладкиши, но те нито са полезни за здравето, нито ще доставят на тялото ви някакви полезни вещества. Опитайте се да ограничите до минимум консумацията на такива продукти. Вместо това се постарайте да си готвите у дома ястията, които обичате и да увеличите приема на плодове и зеленчуци.