Начало / Хранене и диета / Хистаминова непоносимост – причини, симптоми

Хистаминова непоносимост – причини, симптоми

сеп. 26, 2019

хистаминова непоносимост

Хистаминова непоносимост възниква, когато в организма се натрупва хистамин поради невъзможност за разграждането му. Среща се рядко и често се бърка с други състояния, като хранителна алергия или стомашно-чревни заболявания.

Хистаминът е субстанция, която се продуцира в човешкия организъм, но се съдържа и в много храни от растителен и животински произход. Представлява биогенен амин, който участва в редица процеси, например в процеса на храносмилане, в алергичните реакции, в предаването на сигнали към мозъка.

Разграждането на хистамина се осъществява от два основни ензима – диаминоксидаза (DAO) и хистамин-Н-метилтрансфераза (HNMT). Диаминоксидазата разгражда приетия с храната хистамин, докато хистамин-Н-метилтрансферазата спомага за разграждането на хистамина в клетките.

Какви са причините за хистаминова непоносимост?

За появата на хистаминова непоносимост допринасят следните фактори:

  • повишен прием на храни, съдържащи хистамин

Има храни с високо съдържание на хистамин, които могат да предизвикат възпалителни реакции и други негативни симптоми. Богати на хистамин храни са например: алкохол (червено вино) и други ферментирали напитки и храни, млечни продукти, авокадо, патладжан, спанак, миди и др.

  • дефицит на ензима диаминоксидаза (DAO)

Нивото на диаминоксидазата (DAO) може да бъде понижено в резултат от:
– прием на някои медикаменти – антибиотици, антидепресанти, диуретици, мускулни релаксанти, аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства
– гастроинтестинални заболявания, например болест на Крон, улцерозен колит
– прием на храни, които блокират диаминоксидазата – черен чай, зелен чай, енергийни напитки
– прием на храни, които стимулират освобождаването на хистамин – алкохол, банани, бобови храни, шоколад, цитрусови плодове, ядки.

  • дефицит на ензима хистамин-Н-метилтрансфераза (HNMT).
  • бактериален свръхрастеж

Много видове бактерии могат да продуцират хистамин. При свръхрастеж на тези бактерии в червата се получава свръхпродукция на хистамин. Нормалните нива на диаминооксидазата не могат да разградят повишените нива на хистамин в червата и той попада в кръвообращението като предизвиква симптоми.

Какви са симптомите при хистаминова непоносимост?

Хората с хистаминова непоносимост имат разнообразни симптоми, като тежестта им зависи от количеството на натрупания хистамин.

По-чести симптоми при хистаминова непоносимост са:

Как се диагностицира хистаминовата непоносимост?

Няма категоричен начин, по който лекарите да диагностицират непоносимостта към хистамин. Трябва първо да се изключат всички други възможни причини.

За да се разбере дали пациентът има хистаминова непоносимост ще се наложи да спазва диета без хистамин за 2 до 4 седмици, след което бавно да започне да консумира храни, богати на хистамин и да следи за появата на симптоми.

Какво е лечението при хистаминова непоносимост?

Ключът към облекчаване на симптомите на непоносимост към хистамин е спазването на строга диета без хистамин.

За нормалната активност на диаминоксидазата са необходими някои витамини и минерали, например витамин В6, витамин С, мед, цинк, калций, витамин В1. Така че хората с хистаминова непоносимост могат да консумират повече храни, съдържащи тези витамини и минерали или да приемат хранителни добавки.

За облекчаване на симптомите на хистаминова непоносимост може да се приемат антихистаминови медикаменти, както и да се избягва приема на лекарства, понижаващи активността на диаминоксидазата.

В повечето случаи промяната в диетата, както и приемането на антихистамини или ензимни добавки може да помогне за справянето с хистаминовата непоносимост в рамките на няколко седмици.

Последни публикации