Начало / Хранене и диета / Храни, богати на витамин В12

Храни, богати на витамин В12

авг. 18, 2017

витамин В12

Витамин В12, наричан още цианкобаламин е водноразтворим витамин със сложна структура. Той участва в редица жизненоважни процеси, като например синтез на ДНК, изграждането на миелиновата обвивка на периферните нерви, продукцията на червени кръвни клетки.

Витамин В12 се синтезира от низшите организми (бактерии и гъби), докато висшите растения и животни нямат тази способност.

Източници на витамин В12 за човешкия организъм са хранителните продукти от животински произход (черен дроб, месо, яйца, мляко), както и някои подложени на ферментация продукти от растителен произход като туршии, бирена мая, боза.

В организма на човека витамин В12 се складира в най-голямо количество в черния дроб.

Дефицит на витамин В12 може да възникне при намален прием с храната, при резекция на стомаха, липса на вътрешет фактор на Castle, отстраняване на дисталната част на тънкото черво и др.

При недостиг на витамин В12 се развива пернициозна анемия, която се проявява с отпадналост, бледост, глосит (зачервен език с изгладени папили), диария, парене и мравучкане по ръцете и краката, отслабване на паметта.

Риск от възникване на хиповитаминоза има при възрастни хора, при вегетарианци и вегани, при продължителна употреба на антибиотици.

Денонощната нужда от витамин В12 за човека е от 2 до 4 µg и се осигурява чрез храната.

Ето някои от най-богатите на витамин В12 храни:

  • Говежди черен дроб

Едно от най-полезните качества на говеждия черен дроб е високото му съдържание на витамин В12. В 100 г. говежди черен дроб се съдържат 83.1 µg витамин В12. Той съдържа още желязо и фолиева киселина и може да помогне много за превенцията на анемия.

  • Морски дарове

Морските дарове са изключително полезни деликатеси, които трябва да консумираме по-често. Мидите са много добър източник на витамин В12. Те съдържат още протеини, омега-3-мастни киселини, минерали. Други богати на този витамин морски дарове са стриди, раци, омари, скариди.

  • Червено месо

Телешкото месо е чудесен източник на витамин В12. В 100 г. телешко месо се съдържат 6 µg витамин В12, което е 100 % от необходимата за деня доза. Чрез телешкото месо ще си доставите и протеини, желязо, фосфор, цинк. Богати на витамин В12 са също пуешкото, агнешкото и дивечовото месо.

  • Риба

Рибата е много добър източник на витамин В12, а също и на редица минерали, белтъци, омега-3-мастни киселини. Най-богати на витамин В12 са следните видове риба: сьомга, скумрия, риба тон, херинга, сардини.

  • Мляко

Една чаша нискомаслено мляко осигурява 1.2 µg витамин В12 или 21 % от препоръчителната дневна доза. Друго предимство на млякото е, че то е богато на калций и витамин Д и може да помогне на жените да избегнат неприятните симптоми на предменструалния синдром.

  • Яйца

Известно е, че яйцата имат висока хранителна стойност, тъй като съдържат белтъци, ненаситени мастни киселини, лецитин, холестерол, холин, всички мастноразтворими витамини, минерални вещества. Те са богати и на витамин В12, като едно голямо кокоше яйце осигурява 0.36 µg от витамина. Особено богати на витамин В12 са гъшите и пачите яйца.