Начало / Хранене и диета / Кои храни могат да обострят оплакванията при псориазис?

Кои храни могат да обострят оплакванията при псориазис?

ян. 23, 2018

храни при псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, което се характеризира с по-бърз растеж на кожните клетки, съпроводен с поява на лющещи се, зачервени и болезнени кожни участъци. Заболяването е хронично и протича с периодични обостряния, като понякога влошаването на симптомите може да се дължи на консумираната храна.

Кои храни обострят симптомите на псориазис?

Някои такива храни, с които е препоръчително да внимавате са:

Червено месо

Храните с високо съдържание на мазнини, към които спада и червеното месо се свързват с повишен риск от покачване на холестерола и усилване на болките в ставите. Това е така, защото този вид храни стимулират възпалителните процеси в нашето тяло.

Може би сте забелязали, че когато похапнете повече червено месо или пържени храни оплакванията ви от псориазис се засилват. Затова и експертите съветват пациентите, страдащи от това заболяване да внимават с тяхната консумация.

Някои зеленчуци

Много медицински проучвания свързват доматите, патладжаните, чушките с повишен риск от възпаление и обостряне на симптомите при псориазис.

Учените все още не са успели да намерят причината за това, но много от пациентите потвърждават, че състоянието им се е подобрило значително след като са намалили до минимум консумацията на тези зеленчуци. Няма да ви навреди, ако изключите за кратко време някои от тези храни от менюто си, за да видите дали при вас това ще доведе до положителен ефект.

Бързи и замразени храни

Следващият път, когато сложите замразената пица в микровълновата, първо погледнете опаковката. Първото, което ще забележите, че в този вид храни се съдържат множество консерванти и захар.

На всеки му се налага от време на време да купи някаква бърза или замразена храна за вечеря, но не превръщайте това в навик, особено ако страдате от псориазис.

Газирани напитки

Медицинските специалисти често се страхуват да набеждават определени храни, като отключващи фактори за някои заболявания. Въпреки това множество проучвания са доказали пряката връзка между затлъстяването и повишеният риск от псориазис. Затова и една от напитките, които дерматолозите съветват своите пациенти да избягват са газираните напитки, заради тяхното високо съдържание на захар.

Бял хляб

Около 25% от пациентите с псориазис страдат от някаква форма на непоносимост към глутен. Според учените това може да се обясни с някои генетични фактори. Това е и причината някои пациенти да съобщават за подобрение на своето състояние при изключване на белия хляб и въобще на храните, съдържащи бяло брашно и преминаване към пълнозърнести алтернативи.

Алкохол

В едно проучване, проведено през 1991 година сред 82869 жени на възраст между 27 и 44 години се твърди, че жените, които имат навика да пият бира са по-застрашени от развитие на псориазис от жените, които не консумират алкохол. Това твърдение е било повторно доказано от друго проучване през 2010 година. Според учените този факт е приложим при всички видове алкохол. Това е така, защото при неговата консумация се отпускат кръвоносните съдове, което позволява на повече възпалителни компоненти да достигнат до кожата и да предизвикат обостряне на псориатичните оплаквания.