Начало / Хранене и диета / Кои храни да избягвате ако страдате от хемороиди?

Кои храни да избягвате ако страдате от хемороиди?

мар. 1, 2018

хемороиди

Ако страдате от хемороиди последното което бихте искали е да консумирате нещо, което допълнително да влоши вашите оплаквания. Най-важното, което трябва да направите при хемороиди е да избягвате храни, които водят до запек, защото той е една от водещите причини за поява на хемороиди.

Първото, което е добре да предприемете е да обърнете внимание на сигналите, които ви изпраща вашето тяло. Ако забележите, че след консумацията на някаква определена храна получавате констипация или оплакванията ви от хемороиди се обострят, изключете тази храна от менюто си. Обръщайте внимание колко често ходите по голяма нужда. Ако интервалът между отделните изхождания е повече от 3 дни, тогава е добре да консумирате повече разхлабващи храни.

Ето и някои храни, които експертите препоръчват пациентите с хемороиди да избягват:

Лютиви храни

Ако страдате от хемороиди и запек, то тогава лютивите храни са един от най-големите ви врагове. Изключете този вид храни от менюто си, за да се предпазите от неприятни и болезнени симптоми.

Месо

Друга храна, която може да обостри оплакванията ви от хемороиди е месото, особено червеното месо. То е трудно за смилане и честата му консумация може да причини констипация. Ако забележите, че оплакванията ви се обострят, обмислете добре хранителния си режим и ако е нужно ограничете до минимум консумацията на месо.

Алкохол

Няма нищо лошо от време на време да изпиете една чаша бира или чаша вино, но ако често прекалявате с алкохола е препоръчително да спрете с този вреден навик. Консумацията на алкохол в по-големи количества предизвиква дехидратация. Това допринася допълнително за утежняване на оплакванията от запек и хемороиди.

Рафинирани пълнозърнести храни

В рафинираните пълнозърнести храни не се съдържат полезни фибри, които облекчават и засилват храносмилането. За обработката на рафинираните пълнозърнести храни на храносмилателната система й е нужно повече време и те престояват по-дълго в стомаха. Това може да причини стомашни болки и засилване на оплакванията от запек.

Пържени храни

Със сигурност знаете, че пържените картофки не са препоръчителни за честа консумация, защото са калорични и не съдържат особено много полезни хранителни вещества. Похапването от време на време на този вид вредни храни няма да ви навреди особено, но трябва да внимавате с количествата.

Пържените храни могат да се отразят негативно при хемороиди по два основни начина. Първо те са трудни за храносмилане и това може да забави целия процес на обработка на поетите храни и да причини констипация. Освен това обикновено този вид храни се пържат в някакво растително олио. Този вид продукти могат да възпалят чревната лигавица и да доведат до увеличаване на размерите на хемороидите и оплакванията на пациентите да се засилят.

Сол

Консумацията на прекалено много сол с храната може да забави чревната перисталтика и да затрудни придвижването на изпражненията. Това не е желателно, ако страдате от хемороиди. Натрупването на сол в организма води до задръжка на течности и хемороидите ви могат да станат по-големи и по-болезнени в резултат на това.