Начало / Хранене и диета / Какви храни е най-добре да консумирате, когато сте болни?

Какви храни е най-добре да консумирате, когато сте болни?

дек. 20, 2019

храни, когато сте болни

Когато сте болни е много вероятно да загубите апетит и да не се храните, както обикновено. През този период обаче е изключително важно да осигурявате на тялото си всичките нужни хранителни вещества и да пиете достатъчно течности, за да може да се възстановите. При различните видове заболявания се препоръчват и някои по-различни храни. Например, човек с възпалено гърло може да бъде посъветван да хапва храни, които не биха били подходящи, ако страда от стомашен вирус, например.

Какви храни се препоръчват при настинка и грип?

Най-честите симптоми при настинка и грип са запушен нос, зачервено гърло и кашлица. Някои от следните храни могат да облекчат тези оплаквания:

Билков чай

Когато страдате от настинка и грип е много важно да осигурявате на тялото си достатъчно течности. Билковите чайове са освежаващи, а вдишването на техните пари може да помогне и за отпушването на носа. Ако обичате куркума може да си приготвите чай от това растение, което има силни противовъзпалителни и антисептични свойства.

Мед

Възпаленото гърло може да се дължи на бактериална инфекция. В меда се съдържат антимикробни вешества, които могат да помогнат в борбата с инфекцията. Много често медът се препоръчва наравно със сиропите за кашлица и се смята, че неговият ефект върху облекчаването на кашлицата е подобен. Единственото, което не трябва да забравяте, че той не е подходящ при деца под 12 месечна възраст.

Цитрусови плодове

В цитрусовите плодове, като портокали, грейпфрут, лимон се съдържа високо количество флавоноиди и витамин Ц. Тези две вещества има противовъзпалителни свойства и подсилват имунитета.

Кой храни да избягвате?

Някои експерти поддържат мнението, че млечните продукти водят до повишена продукция на мукус и сгъстяване на секретите, което не би било подходящо, ако в момента страдате от настинка и грип. Алкохолът води до дехидратация  и може да предизвика възпалителен отговор на тялото и може да влоши състоянието ви.

Какви храни се препоръчват при гадене, повръщане и диария?

Ключът при наличието на подобни симптоми е да консумирате храни, които успокояват стомаха и няма допълнително да го раздразнят. Ето и някои от храните, които се препоръчват:

Джинджифил

Някои специалисти твърдят, че джинджифилът може да помогне за облекчаване на разстроения стомах, макар че са нужни допълнителни изследвания в тази насока. Може да си направите чай от джинджифил като добавите няколко резенчета от корена към чаша с гореща вода. Оставете да се запари за пет минути и добавете лимон и мед след това.

Неутрални храни

Това са храни, които не дразнят стомаха и се препоръчват при гадене, повръщане и диария. Такива са банани, ориз, препечени филийки, крекери, сварени картофи.

Кокосова вода

При възпаление на стомашна лигавица може да се наблюдават симптоми, като гадене, повръщане и диария. В кокосовата вода се съдържат танини, които могат да спомогнат за облекчаване на възпалението. Освен това в нея се съдържат калий и натрий, които са особено важни за водния баланс. Най-добре е да консумирате кокосова вода без добавена захар, за да се възползвате в най-пълна степен от нейните полезни свойства.

Кои храни да избягвате?

В пържените храни се съдържат мазнини, които са трудни за смилане и не са подходящи в такива ситуаци. Друг продукт, който е препоръчително да избягвате са млечните храни, защото лактозата в тях също е трудна за смилане. По отношение на напитките се старайте да избягвате кофеина, защото той може да предизвика стомашни крампи и засилване на дейността на червата.