Начало / Хранене и диета / Кои храни са добри източници на витамини от група Б?

Кои храни са добри източници на витамини от група Б?

апр. 10, 2018

витамини група Б

Витамините са необходими за нашето добро здравословно състояние и недостигът на някой от тях може да се отрази негативно на нашето здраве. Витамините от група Б са важни за осъществяването на редица процеси в човешкото тяло – от изграждане на нови клетки до регулация на нервната или храносмилателната система. Основните витамини от група Б са: витамин Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, Б7, Б9, Б12.

Ето някои храни, които са подходящи източници на витамини от група Б:

Витамин Б1 (Тиамин)

Витамин Б1 е нужен на нашето тяло, за да усвоява по-добре въглехидратите от храната, която консумираме. Освен това помага за по-доброто функциониране на нервната система и мускулите. Витамин Б1 е особено нужен на подрастващите деца.

Този витамин се съдържа в по-големи количества в пълнозърнестите продукти, ориз, зелени листни зеленчуци, като спанак, марули, зеле. Други продукти с високо съдържание на витамин Б1 са мляко, свинско месо, ядки – бадеми и орехи основно.

Витамин Б2 (Рибофлавин)

Рибофлавинът спомага за конвертирането на храната, която консумираме в енергия за тялото. Той е нужен и за производството на червени кръвни клетки – еритроцити и поддържането на кожата, очите и нервната система в добра кондиция.

Може да си набавите витамин Б2 от яйцата, пилешко месо, риба и млечни продукти. В зелените листни зеленчуци също се съдържа и рибофлавин.

Витамин Б3 (Ниацин)

Витамин Б3 е необходим за синтезът на някои хормони в нашето тяло, като стресовите и половите хормони например. Той още помага и за ензимната дейност и възстановяването на нашето ДНК.

Основните източници на ниацин са пилешкото месо и рибата, особено сьомга и риба тон. Ако сте вегетарианци може да си набавите витамин Б3 от зелените листни зеленчуци и пълнозърнестите продукти.

Витамин Б5 (Пантотенова киселина)

Пантотеновата киселина спомага за разграждането на мазнините и въглехидратите и тяхното преобразуване в енергия. Той още играе роля и в продукцията на стресови и полови хормони и производството на червени кръвни клетки.

За да доставите на тялото си нужната дневна доза витамин Б5  похапвайте по-често авокадо, броколи, зеле, картофи, яйца и пълнозърнести продукти.

Витамин Б6 (Пиридоксин)

Пиридоксинът помага на тялото да складира протеини и въглехидрати, получени от консумираната храна под формата на гликоген. Той е нужен и за над 100 ензимни реакции в нашия организъм. Витамин Б6 подпомага продукцията на хемоглобин и невротрансмитери и хормони, които регулират нашите емоции и настроение.

Храни, като яйца, картофи, бобови продукти и червено месо са подходящи източници на пиридоксин.

Битамин Б7 (Биотин)

Биотинът, подобно на витамин Б6 спомага за складирането на енергията, получена от консумацията на протеини и въглехидрати от храната. Той е нужен още за производството на мастни киселини и растежът на костите и косата.

Храните, които са най-богати като източници на биотин са черният дроб и яйченият жълтък. Други храни, в които се съдържа витамин Б7 в по-високи количества са авокадо, сьомга и свинско месо.

Витамин Б9 (Фолиева киселина)

Фолиевата киселина е нужна на нашето тяло, за да произвежда червени кръвни клетки, ДНК и намалява риска от развитие на някои дефекти на плода по време на бременност.

Зелените листни зеленчуци, като спанак, маруля и аспержи са най-добрият източник на фолиева киселина. Като цяло в по-малки или по-големи количества тя се съдържа във всички свежи плодове и зеленчуци.

Витамин Б12 (Кобаламин)

Кобаламинът е изключително важен за правилното функциониране на нашата нервна система. Той има роля и в метаболизма на белтъци и производството на червени кръвни клетки и ДНК.

Естествени източници на кобаламин са рибата, червеното месо, яйцата, пилешкото месо и млечните продукти.