Начало / Хранене и диета / Храни, които помагат при тревожност

Храни, които помагат при тревожност

ное. 30, 2018

храни, които помагат при тревожност

Тревожността е често срещан проблем. Това е психично разстройство, характеризиращо се с притеснение и нервност. В голям процент от случаите се налага пациентите да приемат медикаменти, за да овладеят симптомите си.

Освен с медикаменти има няколко други стратегии, които могат да ви помогнат да се справите с тревожността си, като например редовни физически натоварвания или овладяване на техника за правилно дишане.

В допълнение на това някои храни също могат да помогнат за облекчаване симптомите на тревожност, основно поради факта, че подхранват мозъка. Ето и някои от тези храни:

Сьомга

В сьомгата се съдържат редица полезни вещества, включително витамин Д и омега-3 мастни киселини – ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина. Тези мастни киселини регулират производството на невротрансмитерите допамин и серотонин, за които се знае, че имат успокояващо действие. Освен това според учените тези мастни киселини предпазват от дисфункция на мозъчните клетки, което може да доведе до психични разстройства, включително и тревожност.

Лайка

Лайката е билка, която може да помогне, ако страдате от тревожност. Тя съдържа антиоксиданти, които предпазват от възпаление. При няколко проучвания за ефекта на лайката върху нервната система учените установяват, че хората, които са консумирали екстракт от лайка са изпитали облекчение на симптомите си на тревожност.

Куркума

Куркумата е подправка, която съдържа активното вещество куркумин. За куркуминът се знае, че има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези ефекти се дължат отчасти на способността на това вещество да намаля нивото на възпалителни маркери, като цитокини например, които често се свързват с развитието на тревожност.

Черен шоколад

Включването на черният шоколад от време на време в менюто си също може да ви помогне да облекчите симптомите си при тревожност. Той съдържа флавоноиди – антиоксиданти, които подобряват дейността на мозъка. Флавоноидите стимулират по-доброто кръвоснабдяване на мозъка и подпомагат неговата възможност да се адаптира при стресови ситуации.

Кисело мляко

Ако страдате от тревожност, задължително включете киселото мляко в менюто си. Пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко са изключително полезни за нашето тяло, включително и за дейността на мозъка. Те пречат на свободните радикали и невротоксините, които могат да увредят нервната тъкан да се натрупват в кръвта.

Бразилски орех

Бразилският орех съдържа селен във високи дози. Селенът може да помогне за подобряване на вашето настроение и облекчаване на симптомите на тревожност чрез редуциране на възпалителните процеси, които могат да бъдат активирани при тревожност.

По отношение на селенът трябва да внимавате да не приемате повече от нужната дневна доза от 400 микрограма, защото иначе може да изпитате някои странични ефекти. В 3-4 бразилски ореха се съдържа дневната ви доза селен.

Прочетете за:
Билки за облекчаване на тревожност
Как да се справим с тревожността