Меню

Добре известен факт е, че балансираната диета има много полезни ефекти върху здравословното ви състояние, включително сексуалното и репродуктивното ви здраве. Има някои храни, за които се знае, че могат да стимулират продукцията на тестостерон.

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Той има важна роля за растежа на костите и увеличаването на мускулната маса, стимулира производството на сперматозоиди, повишава либидото, повлиява настроението, предпазва от остеопороза и др.

С напредването на възрастта нивото на тестостерона в мъжкия организъм постепенно спада. Ниските нива на този хормон в мъжкия организъм се свързват с еректилна дисфункция, понижено сексуално желание, намаляване на броя на сперматозоидите, оплешивяване, промяна в телесната структура.

Ако при вас се отчетат ниски нива на тестостерон в кръвта може да се наложи прием на медикаменти по лекарско предписание, които да ви помогнат да се справите с проблема. Има и някои натурални средства като определени храни, които също могат да стимулират продукцията на тестостерон по естествен път. Някои от тях са:

Яйца

Яйцата са един от малкото натурални източници на витамин Д, който е нужен за продукцията на тестостерон. Според специалистите осигуряването на достатъчно витамин Д на организма води до повишаване на общото количество тестостерон в кръвта. Освен това яйцата са един от най-евтините източници на качествен протеин, а в жълтъка пък се съдържат и полезни мазнини.

Мляко

Млякото, особено това обогатено с витамин Д е също много подходящо, ако искате да повишите нивата на тестостерон в организма си. Освен това то е много добър източник на протеин и калций, които пък са вещества нужни за здравето на костите и натрупването на мускулна маса.

Когато избирате нискомаслено прясно мляко вие не се лишавате от протеините, калция и витамин Д, които се съдържат в млякото. Ако обаче не може да консумирате прясно мляко поради непоносимост, тогава може да прибегнете към ядкови млека, като например бадемово или кокосово мляко. В тези млека също се съдържат много полезни хранителни вещества и витамини, но без лактоза.

Стриди

По време на пубертета, но и след навлизане в зряла възраст цинкът е минерал от изключително важно значение за хормоналния баланс. Ако във вашия организъм няма достатъчно цинк е възможно да страдате от понижени нива на тестостерон или друг хормонален дисбаланс.

За да си набавите достатъчно цинк един от най-добрите избори са стридите. В тази морска храна се съдържа цинк в много високо количество, а освен това те са и афродизиак.

Риба тон

Друга храна с високо съдържание на витамин Д е рибата тон, за която експертите съобщават, че трябва да е един от първите ви избори, ако искате да повишите нивата на тестостерон в организма си. В една консерва риба тон се съдържа нужното дневно количество витамин Д, за който вече споменахме, че е нужен за производството на мъжкия полов хормон.

Бобови храни

Едва ли сте предполагали колко полезни са бобовите храни за производството на хормони в нашия организъм. В тези храни съдържанието на витамин Д и цинк е високо, а освен това са и много добър източник на фибри. Другият плюс на този вид храни е, че може да ги приготвяте по най-различни начини според предпочитанията си.

Чесън

В чесънът се съдържа съставката алицин, за която учените са установили, че снижава нивата на хормона кортизол. Този хормон се конкурира с тестостерона в нашите мускули и когато неговите нива са понижени мястото му се заема от тестостерона. В резултат на това когато тестостерона в мускулите се повиши ще нарастне и тяхната маса. Освен този полезен ефект на чесъна той съдържа още много други полезни съставки от които може да се възползвате, като го включвате по-често в менюто си.

Грозде

В обвивката на гроздето се съдържа ресвератрол, за който се знае, че се съдържа в много от анаболните стероиди налични на пазара. Това е натурално средство, което може да ви помогне да повишите нивата на тестостерон в кръвта без да има неприятните нежелани ефекти на стероидите. Друг полезен ефект на ресвератрола е, че подобрява подвижността на сперматозоидите и по този начин може да подобри потентността на мъжа.

Прочетете за:
Тестостерон

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!