Начало / Хранене и диета / Храни, които да стимулират продукцията на тестостерон

Храни, които да стимулират продукцията на тестостерон

окт. 18, 2019

храни, които стимулират продукцията на тестостерон

Добре известен факт е, че балансираната диета има много полезни ефекти върху здравословното ви състояние, включително сексуалното и репродуктивното ви здраве. Има някои храни, за които се знае, че могат да стимулират продукцията на тестостерон.

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Той има важна роля за растежа на костите и увеличаването на мускулната мас. Стимулира производството на сперматозоиди, повишава либидото, повлиява настроението, предпазва от остеопороза и др.

С напредването на възрастта нивото на тестостерона в мъжкия организъм постепенно спада. Ниските нива на този хормон в мъжкия организъм се свързват с еректилна дисфункция, понижено сексуално желание, намаляване на броя на сперматозоидите, оплешивяване, промяна в телесната структура.

Ако при вас се отчетат ниски нива на тестостерон в кръвта може да се наложи прием на медикаменти по лекарско предписание, които да ви помогнат да се справите с проблема.

Има обаче и някои храни, които могат да стимулират продукцията на тестостерон по естествен път:

Яйца

Яйцата са един от малкото натурални източници на витамин Д, който е нужен за продукцията на тестостерон. Според специалистите осигуряването на достатъчно витамин Д на организма води до повишаване на общото количество тестостерон в кръвта. Освен това яйцата са един от най-евтините източници на качествен протеин, а в жълтъка пък се съдържат и полезни мазнини.

Мляко

Млякото, особено това обогатено с витамин Д е също много подходящо, ако искате да повишите нивата на тестостерон в организма си. Освен това то е много добър източник на протеин и калций, които пък са вещества нужни за здравето на костите и натрупването на мускулна маса.

Когато избирате нискомаслено прясно мляко вие не се лишавате от протеините, калция и витамин Д, които се съдържат в млякото. Ако обаче не може да консумирате прясно мляко поради непоносимост, тогава може да прибегнете към ядкови млека, като например бадемово или кокосово мляко. В тези млека също се съдържат много полезни хранителни вещества и витамини, но без лактоза.

Стриди

По време на пубертета, но и след навлизане в зряла възраст цинкът е минерал от изключително важно значение за хормоналния баланс. Ако във вашия организъм няма достатъчно цинк е възможно да страдате от понижени нива на тестостерон или друг хормонален дисбаланс.

За да си набавите достатъчно цинк един от най-добрите избори са стридите. В тази морска храна се съдържа цинк в много високо количество, а освен това те са и афродизиак.

Риба тон

Друга храна с високо съдържание на витамин Д е рибата тон, за която експертите съобщават, че трябва да е един от първите ви избори, ако искате да повишите нивата на тестостерон в организма си. В една консерва риба тон се съдържа нужното дневно количество витамин Д, за който вече споменахме, че е нужен за производството на мъжкия полов хормон.

Бобови храни

Едва ли сте предполагали колко полезни са бобовите храни за производството на хормони в нашия организъм. В тези храни съдържанието на витамин Д и цинк е високо, а освен това са и много добър източник на фибри. Другият плюс на този вид храни е, че може да ги приготвяте по най-различни начини според предпочитанията си.

Чесън

В чесънът се съдържа съставката алицин, за която учените са установили, че снижава нивата на хормона кортизол. Този хормон се конкурира с тестостерона в нашите мускули и когато неговите нива са понижени мястото му се заема от тестостерона. В резултат на това когато тестостерона в мускулите се повиши ще нарастне и тяхната маса. Освен този полезен ефект на чесъна той съдържа още много други полезни съставки от които може да се възползвате, като го включвате по-често в менюто си.

Грозде

В обвивката на гроздето се съдържа ресвератрол. За него се знае, че се съдържа в много от анаболните стероиди налични на пазара. Това е натурално средство, което може да ви помогне да повишите нивата на тестостерон в кръвта без да има неприятните нежелани ефекти на стероидите. Друг полезен ефект на ресвератрола е, че подобрява подвижността на сперматозоидите. По този начин може да подобри потентността на мъжа.

Прочетете за:
Тестостерон