Меню

Ако искате да имате сияйна кожа тогава тази статия може да бъде много полезна за вас. Повечето от притесненията за външният вид започват след около 30 годишна възраст, когато продукцията на колаген постепенно намалява. Много жени си купуват скъпа козметика в желанието си да изглеждат по-добре, но всъщност решението може да бъде много по-просто.

Множество фактори оказват влияние върху производството на колаген, но добрата новина е, че можем да стимулираме тялото да увеличи образуването му. Разбира се, че няма да имате пак кожа на 20-годишна, но с някои лесни трикове кожата ви може да изглежда свежа и опъната, което да ви придаде един много по-добър външен вид. Така например консумацията на някои храни може да подпомогне производството на колаген в тялото. Някои такива храни са:

Авокадо

Авокадото е едно от растенията, които са изключително подходящи за подобряване вида на кожата. То е богато на витамин Е, който помага за предпазване на тялото от вредното действие на свободните радикали. Освен това осигурява и омега-3 мастни киселини, които стимулират образуването на колаген. Опитвайте се да включвате по-често авокадото в ястията, които консумирате и скоро ще забележите положителните ефекти от това.

Риба

Освен авокадото по-мазните риби, като сьомга или риба тон също са изключително добър източник на омега-3 мастни киселини. Нашите кожни клетки са заобиколени от мастни предпазни мембрани и омега-3 киселините са много важни за образуването на тези мембрани и предпазването на клетките.

Зелени или червени плодове и зеленчуци

В червените плодове и зеленчуци се съдържа антиоксиданта ликопен, който действа ако естествен стимулатор на образуването на колаген. Следващият път когато отидете на пазар не забравяйте да си купите домати, червени чушки и ягоди.

Всички знаем, че зелените листни зеленчуци са много важни за доброто функциониране на нашите вътрешни органи, но освен това те са много полезни и за нашата кожата. Тези зеленчуци са изключително богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които ще помогнат за по-добрият външен вид на кожата. Затова се опитвайте да похапвате повече спанак, броколи, зеле.

Бобови продукти

В бобовите храни има много високо съдържание на цинк и хиалуронова киселина, които помагат за хидратирането на кожата и неината еластичност. Когато кожата е хидратирана тя изглежда много по-добре и се изглаждат фините бръчки. Бобовите продукти са едни от най-важните хранителни продукти, които стимулират обновяването на клетките.

Моркови

Освен, че са много подходящи при борба с акне, морковите стимулират продукцията на колаген, поради високото съдържание на витамин А в тях. Редовната консумация на моркови подобрява еластичността на кожата и стимулира кръвотока към кожните клетки.

Цитрусови плодове

Много проучвания сочат, че цитрусовите плодове, като лимони, грейпфрут и портокали, които са богати на витамин Ц имат способността да преобразуват аминокиселините лизин и пролин в колаген. Освен това витамин Ц, който действа като антиоксидант помага в борбата с вредните свободни радикали.

Чесън

В чесънът се съдържат липоева киселина и таурин, които помагат за изграждането на колагена. Освен това чесънът е много добър източник на сяра, която е изключително важна съставка за производството на колаген. Хубавото на тази подправка е, че може да я добавяте към много свои любими ястия.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!