Начало / Хранене и диета / Храни, които повишават нивата на допамин

Храни, които повишават нивата на допамин

ное. 2, 2020

храни – допамин

Допаминът е невротрансмитер, който се синтезира в допаминергичните неврони на ЦНС, главно в substantia nigra (субстанция с черен цвят в средния мозък), вентралната тегментална област на средния мозък и хипоталамусните ядра.

Допаминът играе важна роля в контрола на волевите движения. Той влияе на концентрацията, на мотивацията, подобрява паметта, съня, балансира метаболизма. Допаминът действа и като хормон, който потиска освобождаването на пролактин от предния дял на хипофизата.

Твърде ниските или твърде високите нива на допамин в организма могат да доведат до редица неврологични, психични и двигателни нарушения, например болест на Паркинсон, тревожност, мании, шизофрения.

Допаминът се образува от аминокиселината тирозин. По-голямата част от тирозина се доставя в организма чрез храната, а малка част от него се образува от аминокиселината фенилаланин.

Кои храни повишават нивата на допамин?

За повишаване на нивата на допамин в организма допринася консумацията на храни, съдържащи хранителните вещества, необходими за производството на допамин. Ето някои такива храни:

Храни, богати на протеини

Едни от най-важните храни, които подпомагат организма да произвежда допамин са храните, богати на протеини. Протеините са изградени от аминокиселини, а една от тях, наречена тирозин, има ключова роля за производството на допамин.

Често срещани храни, които съдържат много тирозин са: пилешко, телешко месо, млечни продукти, бобови растения, соя, яйца, риба, ядки.

При ходроксилиране на аминокиселината фенилаланин в организма се получава тирозин. Фенилаланин се открива в повечето храни, съдържащи протеини.

Пробиотици

Има доказателства, че някои щамове чревни бактерии могат значително да повишат нивата на допамин и да понижат безпокойството и депресията. Храни, съдържащи пробиотици са например: кисело мляко, кефир, кимчи, комбуча.

Витамини и минерали

Магнезият има централна роля при синтеза на невротранмитери като серотонин, ГАМК и допамин. Той се съдържа във високи количества в много храни, например зелени листни зеленчуци, авокадо, риба, ядки, тиквени семки.

Витамин Д е важен за здравето на нервната система. Той предпазва допаминергичните неврони от възпаление и оксидативен стрес.

Основният източник на витамин D е слънчевата светлина. Той се получава и от някои храни като мазна риба (скумрия, сьомга, риба тон), яйчен жълтък, мляко.

Кофеин

Кофеинът стимулира продукцията на допамин, особено от областта в мозъка, свързана с концентрацията. Точно затова се чувствате по-фокусирани, след като изпиете кофеинова напитка или похапнете черен шоколад.

Шоколад, сладкиши

Консумацията на шоколад или сладкиши води до бързо повишаване на нивото на допамин в организма, но за съжаление скоро след това то се понижава.

Освен балансираната диета, която съдържа достатъчно протеини, пробиотици, витамини и минерали, някои промени в начина на живот също могат да помогнат на организма да произведе необходимия допамин. Осигуряването на достатъчен сън, спортуването, медитацията, прекарване на време на слънце могат да повишат нивата на допамина.

Последни публикации