Начало / Хранене и диета / Храни, които подпомагат дефекацията

Храни, които подпомагат дефекацията

дек. 12, 2016

запек

Да имаш запек е много неприятно изживяване. Този проблем е изключително често срещан. Ако имате 3 или по-малко изхождания за седмица това е индикатор, че най-вероятно страдате от запек. В някои случаи той може да се дължи на здравословен проблем, като хипотиреоидизъм, на прием на медикаменти или други фактори, които не зависят от нас. Истината е, че в повечето случаи запекът се дължи на това, с което се храним или по-скоро не се храним. Повечето хора по света изяждат едва 15 грама фибри дневно и не пият достатъчно течности, което може да стане причина за запек.

За да се справите със запека може да консумирате някои храни, които ще стимулират дейността на червата ви и посещенията до тоалетната. Някои от тези храни са:

Малини

Малини трябва да са един от първите ви избори, когато става въпрос за фибри. В една купа малини се съдържат над 8 грама фибри. Фибрите помагат на по-лесното придвижване на смляната храна през червата и по такъв начин улесняват изхождането. Освен това фибрите служат за храна на добрите бактерии в червата и оптимизират храносмилането.

Сливи

Това е старо изпитано средство за справяне със запека. Oще нашите баби са лекували проблемите с изхождането с консумация на пресни сливи или сок от тези плодове. Повечето специалисти препоръчват на пациентите, които се оплакват от запек да пробват дали похапването на този вкусен плод няма да реши проблема им преди да се изписват каквито и да било медикаменти.

Изсушени плодове

Голям брой изсушени плодове могат да помогнат на пациентите със запек. Това е така, защото при процеса на сушене всички полезни хранителни вещества, включително и фибрите се концентират в плода. На първо място в тази категория са сушените сливи. След тях по съдържание на фибри се нареждат сушени банани, кайсии, праскови, ябълки.

Освен, че ще ви доставят голямо количество фибри тези сушени плодове са добър източник и на много витамини, минерали и антиоксиданти.

Бобови храни

Има най-различни видове бобови продукти, от които може да се възползвате като боб, леща, зелен фасул, нахут и други. В тези храни се съдържат неразтворими фибри и те се усвояват бавно от организма, което подпомага по-доброто храносмилане.

От тези продукти може да приготвяте най-различни ястия от супи и основни ястия до салати. Те са много разнообразни и всеки може да намери как му харесва да похапва бобовите храни.

Зелени листни зеленчуци

Зелето, спанака и марулите са перфектната храна за вашето дебело черво. Те са не само страхотен източник на фибри, но и в тях се съдържа високо количество магнезий. Над 80% от всички американци страдат от недостиг на магнезий, а когато той не е в достатъчно количество в организма могат да се развият храносмилателни проблеми. Затова експертите препоръчват да похапвате повече зелени листни зеленчуци. А и фибрите, които се съдържат в тях помагат за по-доброто очистване на червата и освобождаването от вредните субстанции, които се натрупват в нашето тяло.