Вероятно всеки от нас е изпитвал неприятното чувство на подуване на стомаха след преяждане или консумация на храна, която води до повишено образуване на газове. За някои хора подутият стомах е ежедневен проблем.

Най-честите причини за подуване на стомаха са прекаляване с количествата на храната, прием на храни с високо съдържание на мазнини или повишено образуване на газове след консумация на газирани напитки например. Има някои храни, които може да консумирате, ако имате подобни оплаквания и които могат да осигурят облекчение:

Киви

Кивито не е само по-екзотичен плод с интересен вкус, но и много подходящо ако имате оплаквания от подуване на стомаха. Консумацията на този плод е съпроводена с повишаване на мотилитета на червата. Освен това в кивито се съдържа ензима актинидин, който улеснява смилането на червено месо и млечни продукти – все храни, които често се свързват с подуване на стомаха.

Чай от мента и лайка

От край време се знае, че чаят от мента е особено подходящ при болки в стомаха или проблеми с храносмилането. В него се съдържа активната съставка ментол, която отпуска мускулите на стомаха и способства за по-лесното изпускане на натрупаните газове.

Чаят от лайка също се препоръчва при стомашен дискомфорт. Той има естествени противовъзпалителни и газогонни свойства.

Банан

Бананът е често консумиран и лесно достъпен плод. Похапването именно на банан при подуване на стомаха може да бъде едно от най-подходящите средства за облекчаване на оплакванията. Понякога стомахът може да се подуе не поради преяждане, а поради прекален прием на натрий. В бананът от друга страна се съдържа друг важен микроелемент – калий. За калият се знае, че може да предотврати задържането на течности чрез регулиране на нивата на натрий в тялото и да намали риска от подуване на стомаха. Други храни с високо съдържание на калий, които могат да ви донесат облекчение, ако стомахът ви се е раздул в резултат на покачване на нивата на натрия са авокадо, портокал и шам фъстък.

Магданоз

Магданозът е подправка, която не всеки обича да консумира. Тези, които обичат да добавят магданоз към салатата си или към супите, които приготвят могат да се възползват и от неговите полезни свойства, особено по отношение на подуването на стомаха. Ензимите, фитонутриентите и мастните киселини, които се съдържат в магданоза отпускат стомашните мускули и облекчават дискомофорта, свързан с подутият стомах.

Кисело мляко

В киселото мляко се съдържат редица полезни за стомаха пробиотици, които улесняват храносмилането и усвояването на полезните хранителни вещества. Когато купувате кисело мляко избирайте натурално, защото в плодовите млека се съдържа захар, която допълнително предизвиква подуване.

Джинджифил

Джинджифилът се използва за лечение на редица болежки, включително и стомашен дискомфорт. Той има естествени газогонни свойства и улеснява изпускането на газове и облекчаване на стомашните крампи.

Диня

Почти 100% от състава на динята е вода, което я прави естествен диуретик. Консумацията на диня спомага за изхвърлянето на излишните течности и соли, които могат да предизвикват подуване на стомаха.

Прочетете за:
Как да предотвратим подуването на корема?
Газове и подут корем през бременността

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!