Начало / Хранене и диета / Кои храни са подходящи и кои не при панкреатит?

Кои храни са подходящи и кои не при панкреатит?

юни 21, 2019

храни при панкреатит

Панкреатитът е сериозно и опасно заболяване. То настъпва, когато панкреасът –  жлезист орган, който произвежда инсулин и други храносмилателни ензими се възпали. По принцип първите дни пациентите с панкреатит изпитват силни болки и не се препоръчва прием на храна, а само венозно вливане на медикаменти и течности.

След като възпалението постепенно стихне след няколко дни и пациентът се почувства по-добре може да се позволи отново прием на течности през устата. След това се започва захранване с храни с ниско съдържание на мазнини под медицинско наблюдение.

Спазването на диета е от особено важно значение не само за възстановяване от панкреатит, но и за предпазване от повторни епизоди и хронифициране на заболяването.

Целта при изготвянето на хранителен режим след панкреатит е да се намали риска от недохранване, дефицит на важни хранителни вещества и да се оптимизира нивото на кръвната захар.

Повечето експерти съветват диетата да се състои от качествени протеини, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и нискомаслени продукти. Трябва да се избягват пържени храни и такива с високо съдържание на консерванти. Друго което на пациентите е забранено е прием на алкохол и тютюнопушене.

Всъщност диетата, която лекарите препоръчват на пациентите, които се възстановяват след панкреатит е много близка до така наречената средиземноморска диета или по-точно храните, които хората в страни като Гърция, Испания и Италия консумират най-често. Множество проучвания са доказали, че този начин на хранене спомага за намаляване на риска от диабет тип 2 и рак на панреаса, предпазва от болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания, подобрява настроението и паметта.

Традиционната средиземноморска диета в някои отношение може да се стори тежка, откъм съдържание на мазнини за пациентите с панкреатит, но това лесно може да бъде модифицирано. Наистина, дори и полезните мазнини като зехтин, кокосово масло или мазнините от риба могат да бъдат прекалено за хората с това заболяване. Както при повечето болести и тук, най-важното е да слушате сигналите, които вашето тяло ви дава и да разпознаете храните, които ви карат да се чувствате добре и не натоварват излишно храносмилателния ви тракт.

Според експертите дневното меню трябва да се състои от следните продукти:

 • трикратен прием на пълнозърнести храни
 • двукратно прием на плодове
 • три до четири порции зеленчуци
 • еднократен прием на ядки
 • една порция нетлъсто месо
 • една порция нискомаслен млечен продукт.

Кои храни да избягвате?

 • алкохол, кофеин и никотин
 • алергени, като пшеница, соя, изкуствени подсладители
 • пържени храни
 • храни, приготвени от бяло брашно, като хляб, паста, пица
 • храни с високо съдържание на консерванти.

Прочетете за:
Хроничен панкреатит