Начало / Хранене и диета / Храни, подходящи при рак на панкреаса

Храни, подходящи при рак на панкреаса

ян. 11, 2019

храни при рак на панкреаса

Ако сте диагностицирани с рак на панкреаса диетата може да се окаже от много голямо значение. Добре балансираната диета ще ви помогне да се чувствате по- добре, да поддържате силите си и да облекчите някои симптоми.

Ето някои храни, които специалистите препоръчват на пациентите с рак на панкреаса да консумират по-често:

Плодове и зеленчуци

Съветите на Световната организация за онкологично болни са да се приемат плодове и зеленчуци 4 до 5 пъти дневно. Най-вероятно вие ще толерирате по-добре сготвените плодове и зеленчуци пред суровите. Боровинките, зелените листни зеленчуци и цитрусовите плодове са с високо съдържание на антиоксиданти и са много подходящи за вашето състояние.

Протеини

Храните, които съдържат протеини могат да подсилят имунната ви система и да подпомогнат възстановяването на клетките и тъканите. Експертите съветват да избирате лесно смилаеми белтъчини, като яйца, тофу, риба, пилешко месо.

Въглехидрати с по-високо съдържание на фибри

Храните, които съдържат комплексни въглехидрати с по-високо съдържание на фибри са подходящи за вас. Тяхната консумация не води до рязко повишаване на кръвната захар и те осигуряват енергия, която се усвоява от тялото по-дълго. Някои от въглехидратните храни, които са добър избор за вас са: картофи, бобови продукти, овесени ядки, киноа, кафяв ориз.

Полезни мазнини

Хората, които страдат от рак на панкреаса трябва да избягват консумацията на мазни и пържени храни. Подобен вид храни са трудни за смилане и могат да причинят стомашни болки и дискомфорт. Вместо това хапвайте ястия, които са печени, варени или гриловани. Някои храни, които съдържат полезни за вас мазнини, които няма да затруднят храносмилането са: авокадо, зехтин, ядки, семена.

Ограничете консумацията на захар и сладкиши

При пациентите с рак на панкреаса често се наблюдават трудности при храносмилане и усвояване на храни с по-високо съдържание на захар. Може да имате оплаквания след консумацията на подобни храни. Освен това подобни продукти са с много ниска хранителна стойност.

Зелен чай

Твърди се, че консумацията на зелен чай намалява риска от рак на панкреаса. В този вид чай се съдържат полифеноли, вид антиоксиданти, които могат да помогнат на тялото да се освободи от вредните свободни радикали. По този начин докато се наслаждавате на любимия си чай може да помогнете и за облекчаването на някои оплаквания при рак на панкреаса.

Пийте алкохол в умерени количества

Консумацията на алкохол води до дехидратация и може да отслаби вашата имунна система. Освен това подобни напитки нямат никаква хранителна стойност за вашият организъм и е по-добре да ги избягвате.

Приемайте панкреатични ензими, ако са ви предписани от лекуващия лекар

Ракът на панкреаса компроментира неговите функции, което може да се отрази негативно върху вашето храносмилане. Вашият лекуващ лекар може да ви посъветва да приемате панкреатични ензими. Тези ензими ще облекчат храносмилането и ще намалят риска от стомашен дискомфорт и болки.

Прочетете за:
Карцином на панкреаса
Анатомия на задстомашната жлеза