Начало Хранене и диета Храни, подходящи при стеатоза на черния дроб

Храни, подходящи при стеатоза на черния дроб

храни при стеатоза на черния дроб
храни при стеатоза на черния дроб

Стеатозата или мастния черен дроб е състояние, което може да бъде предизвикано от няколко различни фактора. Ако сте с наднормено телесно тегло, работата на черния дроб се затруднява и той все по-трудно обработва хранителните вещества, витамини и други вещества, които се съдържат в храната, която консумирате. Друг фактор, който може да предизвика чернодробна стеатоза е злоупотребата с алкохол.

Без значение каква е причината за мастния черен дроб при вас, основният и най-ефективен начин да се справите с него е да започнете да се храните с подходящите храни. Както и самото име на състоянието намеква то се дължи основно на натрупването на мазнини в черния дроб.

Диетата, подходяща за стеатоза на черния дроб включва най-разнообразни храни. Намаляването на калориите и консумирането на продукти с високо съдържание на фибри, протеини и комплексни въглехидрати е добра отправна точка.

Много е важно да осигурите на тялото си храни, които пречат на възпалителни процеси и спомагат за възстановяването на клетките в тялото. Ето и някои от хранителните продукти, които често намират място в препоръките на специалистите към пациентите със стеатоза на черния дроб:

Зеленчуци

Броколито е един от зеленчуците, за които е доказано, че пречи на натрупването на мазнини в черния дроб. Консумацията на повече зеленчуци като броколи, зеле, брюкселско зеле, спанак може да ви помогне и да свалите излишните килограми.

Кафе

Пиенето на кафе сутрин е ритуал и любим навик на много хора по света. Но освен че то може да бъде приятен начин за разбуждане, чашата кафе може да ви донесе и други ползи. В кафето се съдържа хлорогенна киселина, която е съставка с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен това се смята, че тя спомага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Омега- 3 мастни киселини

В по-мазните риби като сьомга и скумрия, сардини, риба тон има високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини са важни за нашето тяло и за дейността на черния дроб. Мнението на учените е, че те ни предпазват от натрупване на вредни мазнини в черния дроб и е добре редовно да консумираме храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Друг хранителен продукт добър източник на тези мастни киселини са орехите.

Авокадо

Авокадото е продукт, който съдържа полезни мазнини в себе си, но освен това съдържа и антиоксиданти и водоразтворими фибри, които могат да спомогнат за понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на оксидативния стрес.

Зелен чай

Смята се, че консумацията на зелен чай пречи на натрупването на мазнини в черния дроб и подобрява функцията на този толкова важен орган. Освен това зеленият чай има много други положителни ефекти върху нашето тяло – от понижаване на холестерола до подобряване на качеството на съня.

Освен консумацията на подходящи за доброто функциониране на черния дроб храни друг много важен момент ако искате да се справите с чернодробната стеатоза са физическите тренировки. Свалянето на излишните килограми и поддържането на тялото във форма е от изключително важно значение за здравето и на черния дроб. Дори само 30 минути движение 3 до 5 пъти седмично могат да ви помогнат да влезете във форма и да се чувствате по-добре.

Прочетете за:
Причини за мастен черен дроб (стеатоза на черния дроб)