Начало / Хранене и диета / Храни, подходящи при стеатоза на черния дроб

Храни, подходящи при стеатоза на черния дроб

ное. 22, 2019

храни при стеатоза на черния дроб

Стеатозата или мастния черен дроб е състояние, което може да бъде предизвикано от няколко различни фактора. Ако сте с наднормено телесно тегло, работата на черния дроб се затруднява и той все по-трудно обработва хранителните вещества, витамини и други вещества, които се съдържат в храната, която консумирате. Друг фактор, който може да предизвика чернодробна стеатоза е злоупотребата с алкохол.

Без значение каква е причината за мастния черен дроб при вас, основният и най-ефективен начин да се справите с него е да започнете да се храните с подходящите храни. Както и самото име на състоянието намеква то се дължи основно на натрупването на мазнини в черния дроб.

Кои храни са подходящи при стеатоза на черния дроб?

Диетата, подходяща за стеатоза на черния дроб включва най-разнообразни храни. Намаляването на калориите и консумирането на продукти с високо съдържание на фибри, протеини и комплексни въглехидрати е добра отправна точка.

Много е важно да осигурите на тялото си храни, които пречат на възпалителни процеси и спомагат за възстановяването на клетките в тялото.

Ето и някои от хранителните продукти, които често намират място в препоръките на специалистите към пациентите със стеатоза на черния дроб:

Зеленчуци

Броколито е един от зеленчуците, за които е доказано, че пречи на натрупването на мазнини в черния дроб. Консумацията на повече зеленчуци като броколи, зеле, брюкселско зеле, спанак може да ви помогне и да свалите излишните килограми.

Кафе

Пиенето на кафе сутрин е ритуал и любим навик на много хора по света. Но освен че то може да бъде приятен начин за разбуждане, чашата кафе може да ви донесе и други ползи. В кафето се съдържа хлорогенна киселина, която е съставка с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен това се смята, че тя спомага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Омега- 3 мастни киселини

В по-мазните риби като сьомга и скумрия, сардини, риба тон има високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини са важни за нашето тяло и за дейността на черния дроб. Мнението на учените е, че те ни предпазват от натрупване на вредни мазнини в черния дроб и е добре редовно да консумираме храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Друг хранителен продукт добър източник на тези мастни киселини са орехите.

Авокадо

Авокадото е продукт, който съдържа полезни мазнини в себе си, но освен това съдържа и антиоксиданти и водоразтворими фибри, които могат да спомогнат за понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на оксидативния стрес.

Зелен чай

Смята се, че консумацията на зелен чай пречи на натрупването на мазнини в черния дроб и подобрява функцията на този толкова важен орган. Освен това зеленият чай има много други положителни ефекти върху нашето тяло – от понижаване на холестерола до подобряване на качеството на съня.

Освен консумацията на подходящи за доброто функциониране на черния дроб храни друг много важен момент ако искате да се справите с чернодробната стеатоза са физическите тренировки. Свалянето на излишните килограми и поддържането на тялото във форма е от изключително важно значение за здравето и на черния дроб. Дори само 30 минути движение 3 до 5 пъти седмично могат да ви помогнат да влезете във форма и да се чувствате по-добре.

Прочетете за:
Причини за мастен черен дроб (стеатоза на черния дроб)